Elhunyt Rajcsányi Péter fideszes képviselő

Hétfőn délelőtt elhunyt Rajcsányi Péter 52 éves parlamenti képviselő, az Országgyűlés területfejlesztési bizottságának elnöke. Rajcsányi a siófoki választókörzet képviselőjeként tavaly májusban került a parlamentbe, a Fidesz színeiben.

Rajcsányi PéterRajcsányi Péter újonc képviselőként került a területfejlesztési bizottság élére tavaly nyáron. Semmiféle politikai gyakorlata nem volt, a Somogy megyei Közlekedésfelügyelet osztályvezetői székéből került a parlamentbe. Bizottsági elnökként igen színvonalas munkát végzett: a területfejlesztési bizottság – szemben a bizottságok többségével – rendszerint konszenzussal hozta döntéseit, és ez nem kis részben Rajcsányi személyiségének köszönhető.
A sokat dolgozó képviselők közé tartozott nemcsak bizottsági elnökként, hanem egyéni képviselőként is. Törvénymódosító javaslatot készített – Rapcsák Andrással közösen – a területfejlesztési támogatások elosztásának módjáról, amelyet a parlament el is fogadott. Mindössze két hete adta ba utolsó javaslatát – Horváth Balázs MDF-es és Turi-Kovács Béla kisgazda képviselővel együtt –, amely az áprilisban elfogadott, a Balaton környékének átmeneti rendezéséről szóló törvény módosítását kezdeményezte. Elnöki tevékenységében és javaslataiban alig lehetett érezni párthovatartozását. Javaslatait rendre támogatták a bizottság ellenzéki tagjai is. Rajcsányi tagja volt a siófoki önkormányzat közgyűlésének is.

A siófoki választókörzetben 90 napon belül időközi választást kell kiírni. Tavaly májusban az MSZP jelöltje Házas József volt, ő újra indulhat. A Kisgazdapárt helyi jelöltje, Barkóczy Gellért listán mandátumhoz jutott, így pártjának mást kell majd jelölnie. Az SZDSZ jelöltje Tóth Ákos lehet. A Fidesz új jelöltje talán Balázs Árpád lesz, akit októberben Siófok polgármesterének választottak.
A területfejlesztési bizottság élére többen esélyesek: Rapcsák András esélyei attól függenek, hogyan alakul a sorsa Hódmezővásárhelyen. Esélyes lehet továbbá Becsó Zsolt, Lasztovicza Jenő, illetve Ódor Ferenc. Az sem lehetetlen, hogy a Fidesz elcserél egy bizottsági elnöki posztot valamely párttal.