Finnországban egy külügyi tisztségviselőt ítéltek el kémkedés miatt

Helsinkiben 16 havi felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság a finn külügyminisztérium egyik volt magas beosztású tisztviselőjét. A külügyi tisztségviselőről bebizonyosodott, hogy Moszkvának kémkedett, és titkos EU-dokumentumokat szolgáltatott ki az oroszoknak.

Olli Mattilát, aki egy korábbi finn külügyminiszter fia, a kormányban betöltött posztjáról is elmozdították, továbbá megfosztották katonai rangjától. Mattila, a helsinki külügyminisztérium volt első titkára a bíróság ítélete szerint bizalmas információkat szolgáltatott az orosz titkosszolgálatnak 1997 februárjától tavaly júniusig.
A finn külügyminisztérium közlése szerint az a két orosz tisztségviselő, akinek Mattila az információkat kiadta, tavaly szeptemberben távozott az országból. Egyikük azért, mert a finn hatóságok kiutasították.
A bíróság semmilyen további részletet nem volt hajlanó közölni a zárt ajtók mögött lefolytatott tárgyalásról, kivéve azt a körülményt, hogy Mattila nem anyagi ellenszolgáltatásért végezte kémtevékenységét. Finnországban a kémkedéséért kiszabható legsúlyosabb büntetés 10 év börtön.

(MTI)