Kállósemjénben az ivóvíz arzéntartalma a határérték fölé emelkedett

Felesleges riadalmat váltottak ki a lakosság körében a kállósemjéni arzénes ivóvízzel kapcsolatos, a különböző médiumokban megjelent és elhangzott híradások. Azt Kósa Zsigmond, az ÁNTSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Intézetének igazgató-főorvosa is elismerte, hogy a nyírségi község ivóvízében a határérték, a literenkénti 50 mikrogrammal szemben 53 mikrogramm arzént talált egy tavaly elvégzett vizsgálat. Ugyanakkor kijelentette: a minimális eltérés a szakemberek szerint nem okozhat egészségkárosodást.

Kósa Zsigmond, az ÁNTSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Intézetének igazgató-főorvosa elmondta: a nyírségi község ivóvízében a határérték, a literenkénti 50 mikrogrammal szemben 53 mikrogramm arzént talált egy tavaly elvégzett vizsgálat. Ugyanakkor kijelentette: a minimális eltérés a szakemberek szerint nem okozhat egészségkárosodást. Ezt a kállósemjéni lakosok egészségügyi adatai is alátámasztják, hiszen egyetlenegy, a túlzott arzénbevitellel bizonyítottan összefüggő haláleset vagy koraszülés sem fordult elő a településen. Természetesen a határértéket meghaladó arzéntartalom csökkentésével foglalkozni kell, s ezt az ÁNTSZ térségi szervezete meg is tette.
Varga László, a Nyír-Aqua Vízközmű Kft. ügyvezető-igazgatója úgy véli, hogy csak felesleges és értelmetlen pánikkeltésről van szó. Mindenesetre elrendelték a kállósemjéni víz minőségének állandó vizsgálatát, mind a kutaknál, mind pedig a teljes hálózaton. Üzembe helyeznek egy mobil vas-mangántalanítót is, amellyel csökkentik az arzéntartalmat. Amennyiben a módszer beválik, a hosszú távú és folyamatos arzéntalanításra egy hasonló elven működő berendezést telepítenek a kállósemjéni ivóvízhálózatra.
Molnár Ilona országos tisztifőorvos elmondta, Magyarországnak több száz milliárd forintos kiadást jelentene, ha az Európai Unióban elfogadott, literenként 10 mikrogramm értékre kellene csökkenteni a hazai vizek arzéntartalmát. Közölte: Magyarország kérte, hogy az EU-normát a magas költségek miatt ne kelljen alkalmaznia. A tárgyalások folyamán azt szeretnék elérni, hogy literenként 30 mikrogrammra kelljen csak csökkenteni a hazai vizek arzéntartalmát. Ennek eléréséért a következő három-négy évben több tíz milliárd forintos költséggel szűrőberendezéseket építenének az ivóvízhálózatba. Jelenleg - az arzéndús vízbázisok miatt - literenként 50 mikrogrammnyi arzén a megengedett határérték Magyarországon.

(MTI)

Ajánló:

Hírek, adatok, érdekességek az Európai Unióról.