Lett parlamenti delegáció érkezett Gödöllőre

Gödöllői látogatással kezdte háromnapos magyarországi programját Janis Straume, a lett parlament elnöke. A lett parlamenti delegáció Áder Jánosnak, az Országgyűlés elnökének meghívására tartózkodik Magyarországon.

A delegációt hétfőn Gémesi György, a város polgármestere fogadta, s a település terveiről adott tájékoztatót. E szerint Gödöllő mindinkább kulturális és konferenciaközponttá válik, amelyhez a rekonstrukció alatt álló királyi kastély, valamint az agráregyetem teremt megfelelő feltételeket. A város a környékbeli településekkel modellértékű kistérségi együttműködést szervezett meg a turisztika, a közlekedés, a munkahelyteremtés és az egészségügy témakörökben. Ez azért volt különösen érdekes a lett vendégek számára, mert a baltikumi állam is az Európai Unió tagjává kíván válni, s e törekvésekben a magyar tapasztalatokat is hasznosítják.
Janis Straume kifejezésre juttatta, hogy a lett települések szívesen testvérvárosi kapcsolatokat építenének ki magyar falvakkal, városokkal. Álláspontja szerint a magas politika mellett hasznos lehet az ilyen civil közeledés a különböző országok között, az emberek egymás közötti jobb megismerése hozzájárulhat a jugoszláviaihoz hasonló konfliktusok megelőzéséhez.

(MTI)

Ajánló:

Kezdetektől napjainkig.

Korábban:

1999. április 23.