Orbán nem gyanít korrupciót a Lockheed-botrány mögött

Orbán Viktor miniszterelnök nem gyanít korrupciót a Lockheed levélbotrány hátterében. A kormányfő elmondta, hogy a tb-alapok Pénzügyminisztérium alárendelése már tervbe volt véve, Selmeczi Gabriella lemondásával ezt valósították meg, csak korábban.

"A korrupció ellen szól, hogy a kormány már tavaly döntött: Magyarország az elkövetkező négy évben nem vásárol harci repülőgépeket" - nyilatkozta a kormányfő a Magyar Rádiónak adott szokásos szerda reggeli interjújában.
Megfogalmazása szerint az eset "bugyutasága és ügyetlensége" is inkább a jóindulat felé mutat, mivel az elmúlt négy évvel kapcsolatos dokumentumokból gyakran tájékozódhat arról, hogy milyen egy valódi korrupciós ügylet.
Orbán Viktor beszámolt arról, hogy van belső ellenőrzési rendszer a kormánytagok vagyoni változásainak ellenőrzésére, eddig azonban nem volt szükség ennek használatára.
A miniszterelnök elmondta: Selmeczi Gabriella lemondása csupán két héttel előre hozta a tb-alapok Pénzügyminisztérium alá rendelését, mivel a társadalombiztosítási önkormányzatok tavalyi felszámolása után az államtitkár csak átmenetileg, az új struktúra kialakításáig vette át azok felügyeletét.
Orbán Viktor közlése szerint a több biztosítós modell kérdése független Selmeczi Gabriella személyétől, ebben az ügyben várhatóan még az Országgyűlés nyári szünete előtt kialakul a szakmai álláspont.

(MTI)

Ajánló:

A kormányfő korábbi beszédeit, interjúit olvashatja ezen az oldalon.

Korábban:

1999.05.21.