Kedden drágul a sertéshús

Jövő keddtől több kereskedelmi láncban 30 százalékkal drágul a sertéshús, 18-20 százalékkal a húskészítmények ára.

A Magyar Hírlap információja szerint tegnap erről egyeztek meg a húsipar és a nagyobb kereskedők képviselői. A feldolgozók ügye tehát tisztázódni látszik, ugyanakkor a kistermelői sertések átvétele leállhat. A gazdák június 1-jén döntenek egy esetleges demonstrációról.
Értesüléseink szerint tegnap délelőtt a húsipari feldolgozócégek és néhány nagyobb kereskedőlánc képviselői megegyeztek, hogy közel 30 százalékkal drágulhat a sertéshús, valamint 18-20 százalékkal nőhet a húskészítmények ára. Ez azt jelenti, hogy például a karaj ára a mostani 550 forintról 700-715 forintra emelkedik, a 400 forintos lapocka, comb a nyáron már 530 forintba kerülhet.
A lapunkat tájékoztató húsipari szakemberek sikeresnek ítélték a Metro áruházláncnál tartott megbeszélést. Beszámoltak arról, hogy a kereskedelmi cégek egy része megértették az iparág gondjait. A húsiparnak a Torgyán József földművelésügyi miniszter által bevezetett intézkedések értelmében minimum 193 forintot kell fizetniük az élő sertés kilójáért. Emiatt a mai állapotokhoz képest legalább 20-25 százalékkal növekszik a húsipar költsége. Ugyanakkor a kereskedők előtt az utóbbi hónapokban is nyilvánvalóvá vált, hogy a húsfogyasztás szintje stabilizálódott, és a fél éve tartó árcsökkenés sem hozott jelentős forgalomnövekedést. Várhatóan az áremelés nem okoz jelentős fogyasztás-visszaesést, ezért, ahol a szerződések ezt lehetővé teszik, már június 1-jétől új árakon veszik át a húst a feldolgozóktól.
Egyes, lapunk által megkeresett szakértők azonban szkeptikusan fogadták a hírt. Attól tartanak, hogy a kereskedelem egésze nem emel árat, így egy idő után inflálódnak a most megemelendő húsárak.
Tegnap megbeszélést tartottak a sertéstartók és a vágóhidak küldöttei is. Tóth István, az egyeztetésnek helyt adó Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára lapunknak elmondta: a termelők egyelőre nem döntöttek a demonstrációról, mivel korábban azt kérték az agrártárcától, hogy május 31-éig jelentesse meg a júniustól érvényes szabályozás részleteit. Jövő kedden, azaz június 1-jén a nyilvánosság elé lépünk - mondta Tóth. A titkár szerint ma csupán egyetlenegy, júniustól érvényes hivatalos szabályozó ismert, a Torgyán József által meghirdetett 193 forintos kilónkénti legalacsonyabb felvásárlási ár.
Lapunk az agrártárca több munkatársától úgy értesült, hogy a júniustól szeptemberig tartó időszakra vonatkozó szabályozás elkészült az FVM-ben, az éppen a tárcaközi egyeztetésnél tart, majd a jövő hét vége felé jelenik meg a hivatalos közlönyben.
Tóth szerint a gond az, hogy a 193 forinthoz nem kapcsolt minőségi kritériumot az agrártárca, azaz a 193 forintért éppúgy vehet jó minőségű sertést a húsipar, mint zsíros sertést. A vágóhidak ennyi pénzért nyilvánvalóan csak a kiváló minőséget vásárolják majd fel.
Ilyen disznó általában a nagyüzemi telepeken található, a 10-50 sertést hizlaló gazdáknál nem. Ezért a Torgyán által meghatározott felvásárlási ár - Tóth szerint - éppen azokon a kisgazdákon nem segít, akik valóban nehéz helyzetbe kerültek. A Magyar Húsiparosok Szövetségének tájékoztatóján sok cég arról számolt be, hogy inkább nem vásárol a veszteséget okozó magas áron.
Május 31-én megszűnik a hatályos támogatási feltételrendszer, értesüléseink szerint a következő három hónapban egyszerűsített pályázati rendszer lép életbe: az exportőrnek az Agrárintervenciós Központnál kell regisztráltatni - kvázi engedélyt kérni - az exporthoz és a támogatáshoz.
Az egész éves exporttámogatási keret azonban a napokban kimerül - erősítette meg kérdésünkre egy magát megnevezni nem akaró FVM-szakértő. Remény Ervintől, az Iparos-Húscéh társelnökétől megtudtuk, hogy a csütörtöki közigazgatási államtitkári értekezlet támogatta, hogy az FVM 5 milliárd forintot csoportosítson át a gép- és beruházási támogatások keretéből az exporttámogatási keret, és a piacrajutási támogatások feltöltésére. A végső döntést azonban június 1-jén a kormány hozza meg. Kérdés, a gazdák várnak-e az esetleges demonstrációval a rendelet későbbi megjelenéséig.
Úgy tudjuk, hogy a késedelmes intézkedés következménye sok ingyenpörkölt lehet, mivel kedvezőtlen esetben egyrészt a Kossuth téren, másrészt minden nagyobb településen ingyenes sertéspörköltfőzéssel demonstrálnak majd a gazdák.

O. Horváth György

(Magyar Hirlap)