Pepó és Pusztai távozik?

A Magyar Hírlap kormányzati forrásokból származó értesülései szerint Orbán Viktor heteken belül átalakítja kormányát. Lapunk úgy tudja, hogy a távozók közt lehet Pepó Pál környezetvédelmi miniszter, s itt Kávássy Sándor politikai államtitkárnak is más posztot keres az FKGP. Az egészségügyi tárca politikai államtitkára, Pusztai Erzsébet elmozdítását is fontolgatják.

A napokban befejeződött a miniszterelnöki hivatal referatúráin a minisztériumok munkájának egyévi értékelése. Az összeállítások a tárcák önértékeléséből és a kancellária jelentéseiből állnak. Ezt követően az úgynevezett tárcatükröket finomítják, majd a miniszterelnök egyenként beszél a minisztériumok vezetőivel.
Az értékelések két héten belüli lezárulta is azt valószínűsíti, hogy a levélbotrány miatt lemondani kényszerült Selmeczi Gabriellánál és Balsay Istvánnál, a MEH politikai államtitkárainál nem áll meg a kormányátalakítás.
Az MH-nak nevük elhallgatását kérő kormányzati források a miniszterelnök rádióban tett kijelentése alapján sejtetni engedik, hogy két hét múlva szinte biztosan lesznek személycserék a kormányon belül. Orbán Viktor ugyanis azt mondta: Selmeczi Gabriella lemondása csupán két héttel előre hozta a tb-alapok Pénzügyminisztérium alá rendelését, mivel az államtitkár amúgy is csak átmenetileg, az új struktúra kialakításáig vette át azok felügyeletét.
Ezek alapján pedig egy esetleges kormányátalakítást logikus lenne meglépni most, amikor még ülésezik az Országgyűlés, az illetékes parlamenti bizottságok meg tudják hallgatni az új minisztereket - vélekedtek a nyilatkozók.
Ezt erősíti meg Schillinger Erzsébet, a MEH sajtófőnöke lapunknak adott nyilatkozata: a kabinet átalakítására valószínűleg már június végére pont kerül, hogy a nyári parlamenti szünetben az új tisztségviselők áttekinthessék az előttük álló feladatokat. A referatúrák ellenőrző tevékenysége pedig nem terjedhet ki személyi kérdésekre. Információnk szerint a Fidesz frakciója még nem döntött, milyen új feladatot kap Selmeczi Gabriella és Balsay István. Selmeczi esetében elképzelhető, hogy a társadalombiztosítás környékén dolgozik majd, hiszen tanácsadói állást kínál neki a Pénzügyminisztérium.
Orbán egyelőre a Fidesz-frakció előtt sem hozta nyilvánosságra kormányátalakítási terveit.
Közös megegyezéssel, június 15-ei hatállyal távozik a Pénzügyminisztériumból László Csaba közigazgatási államtitkár. A válás okáról az államtitkár többet nem volt hajlandó elárulni. Mint mondta: az elmúlt napokban született meg a döntés, amely nem hozható összefüggésbe szakmai vagy emberi problémákkal. Más forrásból azt hallottuk: az elhatározás egy ideje már érett a minisztérium részéről.
"Tizenhárom év után eljött az idő, sőt, az utóbbi tíz hónap, amelyet államtitkárként dolgoztam végig, duplán, de akár triplán is számolható" - indokolta távozását László Csaba.
A tárcaértékelések során a környezetvédelmi, a honvédelmi, az egészségügyi, valamint az ifjúsági és sportminisztérium kapták a gyengébbik osztályzatot. Információink szerint elsősorban itt várhatóak komolyabb személyi mozgások.
Pepó Pál tevékenységét szinte kezdettől fogva számos kritika érte. A miniszter leváltását legutóbb a legjelentősebb zöldmozgalmak felhívásban kezdeményezték. Úgy tudjuk, Pepó munkájával a kisgazda frakció többsége sem elégedett, és meglehetősen negatív véleményt formált a tárca egyéves tevékenységéről a Miniszterelnöki Hivatal szakreferatúrája is. A MEH szakértői mindenekelőtt a lassú törvényalkotási munkát, a tárca szakmai munkáját is veszélyeztető személycseréket, az előremutató programok hiányát kifogásolta. Tény viszont, hogy a kormányprogramban a környezetvédelmi tárca közvetlen feladataként csak a garéi szennyezéssel kapcsolatos feladatok szerepelnek, amellyel nem áll rosszul a minisztérium.
Szinte bizonyosra vehető, hogy távozik Pepó Pál, de Kávássy Sándor politikai államtitkárnak is más posztot keres az FKGP.
A koalíciós szerződés értelmében az FKGP jelöli a tárca miniszterét, ám az utód személyéről még nem döntött Torgyán József pártelnök.
Rövidesen távozik posztjáról Erdey György, a környezetvédelmi tárca jogalkotásért felelős helyettes államtitkára. A minisztérium tegnapi közleménye a felmentést a törvényelőkészítő munka felgyorsításának a szándékával indokolta. Információink szerint utódjáról még nincs döntés, de bárkit neveznek ki Erdey helyére, nem lesz könnyű dolga.
Értesülésünk szerint Torgyán József csak akkor hajlandó megválni legtöbbet bírált miniszterétől, ha a Fidesz is "feláldozza" egyik emberét. A tárcaértékelések nem utalnak arra, ám az erőviszonyok ismeretében a kevés politikai háttértámogatással rendelkező, az elmúlt hónapokban ténykedésével sok vitát kiváltó Hámori József távozása is felmerült. Lapunk úgy tudja, a miniszter egyik támogatója az a Pokorni Zoltán, aki "erős oktatási miniszternek" tűnik a "gyenge kultuszminiszter" mellett.
Információink szerint az egészségügyi tárca vezetésében a másodvonalban lesz változás. Úgy tudjuk, leginkább Gógl Árpád és a közvetlen irányítása alá tartozó Egészségfejlesztési Kutatóintézetet vezető Varga Zoltán munkájával elégedetlen a kancellária. Ennek ellenére itt mégsem várható minisztercsere, viszont értesüléseink szerint megválnak Pusztai Erzsébet politikai államtitkártól. Az MDNP-s politikus helyét Kázmér Tibor, a tárca jelenlegi helyettes államtitkára venné át. Kázmér részt vett a Fidesz egészségügyi koncepciójának kidolgozásában, a párt belső köreihez tartozik, személye tehát tovább erősítené a fideszes jelenlétet a minisztérium élén. Mint az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár információink szerint Kázmér "jelessel" vizsgázott csakúgy, mint az egészségpolitikai főosztály vezetője, Hargittai Mária. Egyes vélemények szerint ő a legesélyesebb a Kázmér Tibor kinevezésével megüresedő helyettes államtitkári helyre.
Lapunk úgy tudja, hogy most valóban elmozdítják politikai államtitkári pozíciójából Homoki Jánost, akivel kapcsolatban már régebb óta szárnyra keltek híresztelések. A NATO vezető köreiben már régebb óta megfogalmazódtak kritikai megállapítások a HM vezetésével szemben. Szabó János miniszter leváltása már csak a délszláv konfliktus miatt sem lehet időszerű, ám úgymond vezéráldozattal, Homoki menesztésével a kormányzat demonstrálni tudná erőfeszítéseit a NATO-igények teljesítésére.
Szabó János mindmáig nem készítette el a HM és a Magyar Honvédség integrációjának a tervezetét, holott a NATO-országok túlnyomó részében ez már megtörtént. Homoki János már hónapok óta alig vesz részt nemzetközi rendezvényeken. Ugyanakkor úgy tudjuk, hogy az államtitkár gazdasági érdekeltségei miatt a szövetség fenntartásokkal fogadja a NATO minősített titkaihoz is hozzáférő Homokit.
Az államtitkári poszt egyik várományosa - mint lapunk is hírt adott róla - Fodor Lajos, az eddigi helyettes államtitkár, de szóba jöhet Béres Béla, Torgyán József vidékfejlesztési miniszter kabinetfőnöke. Kőhalmy Alfréd HM-kabinetfőnök neve már korábban is fölröppent, ám lapunk továbbra is úgy tudja, hogy nem élvez széles támogatottságot a kisgazdapárton belül.
Megbízható források szerint a sportminisztérium államtitkári szintjén is várható változás.

(Magyar Hirlap)