A kormány szándéka, hogy csak fél évig tartson majd a munkanélküli-segély

A kormány tervei szerint jövőre a jelenlegi egy évről fél évre csökkentik a munkanélküli-járadék folyósításának időtartamát. Az érdekképviseletek körében nagy felzúdúlást váltott ki a bejelentés.

Ezt a tervet Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, a magyar tiszteletbeli konzulok második budapesti világtalálkozóján jelentette be. A kormányfő ugyanakkor kifejtette, hogy ezzel párhuzamosan több munkaalkalmat kínálnak majd, egyebek mellett közmunkák szervezésével.
Erre reagálva felháborítónak nevezte Bálint Attila, az MSZOSZ szóvivője, hogy csak a sajtóból értesültek a munkanélküliek járadékának csökkentését célzó kormányzati tervekről. A munkaügyi kapcsolatok alapvető kérdéséről, a járadék módosításáról elsőként a megfelelő fórumokon, így a Munkaügyi Alap Irányító Testületében, az Országos Munkaügyi Tanácsban kellett volna egyeztetni. Ezt nem előzhette volna meg, hogy a miniszterelnök bejelentést tesz egy országos rendezvényen a járadékfizetési idő csökkentéséről - szögezte le Bálint Attila. Ezt erősítette meg Főcze Lajos, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke is. Ilyen kérdésekben nem lehet kész tények elé állítani a szakszervezeteket - mutatott rá az elnök.
A munkaadók sem értesültek még hivatalosan arról, hogy a kormány 12 hónapról 6 hónapra akarja csökkenteni a munkanélküli-járadék folyósítási idejét, de ha a döntés azzal jár, hogy több forrás jut az aktív eszközökre, akkor szívesen ülnek a tárgyalóasztalhoz. Ezt nyilatkozta Horváth Gábor, az Országos Munkaügyi Tanács munkaadói oldalának soros elnöke a miniszterelnök hétfői kijelentésére reagálva. Horváth Gábor elmondta: a munkaadói oldalnak nincsen a járadék folyósítási idejének rövidítésére vonatkozó javaslata, de mindenképpen indokoltnak tartanák a mainál szigorúbb feltételekhez kötni a támogatást. Ő maga elképzelhetőnek tartaná például, hogy a munkanélkülitől megvonják a járadékot, ha többször visszautasítja a munkaügyi szervezet által felkínált állásokat.

(MTI)

Ajánló:

Az összes központtal