Nem rakéta, csak egy műszer zuhant le Zalaújlakon

Egy NATO-gép egyik műszerét találták meg Zalaújlakon. Korábban még arról érkezett bejelentés a rendőrségre, hogy egy rakétaszerű tárgy zuhant le.

Zalaújlakról bejelentés érkezett a rendőrségre, hogy az egyik ház kertjében egy rakétaszerű eszközt találtak.
A rendőrség és a polgári védelem teljesen lezárta a portát. Röviddel ezután érkeztek a helyszínre a készenléti rendőrség tűzszerészei, majd a Taszáron állomásozó amerikai tengerészgyalogosok egyik alegységének tagjai.
Csaknem háromnegyed óráig vizsgálták, majd becsomagolták a 45-50 centiméter hosszú, több méteres vékony kábellel ellátott, rakétához hasonlító eszközt.
A tengerészgyalogos alegység parancsnoka elmondta: nem robbanószerkezet, hanem egy áramvonalas formájú műszer esett le. Az alezredes nem tudta megmondani milyen típusú NATO-repülőgépből esett ki a műszer.

Feltételezhetően egy kazettás bombából kiesett Rockeye típusú rakéta hullott a Baranya megyei Beremend sertéshizlaldájára.
Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője elmondta: mind a Zalaújlakon, mind a Beremenden talált tárgyakat a Magyar Honvédség tűzszerészei az amerikai légierő szakértőivel együtt Taszárra szállították, ahol megvizsgálják azokat. Ezután lehet csak pontosan megmondani, hogy mik ezek a tárgyak.
A Rockeye kódnevű rakéta körülbelül 14 centiméter hosszú és 3 centiméter átmérőjű. Egy ugyanilyen típusú jelzőlövedék hullott áprilisban a Bács-Kiskun megyei Felsőszentivány külterületére.

(MTI)

Korábban:

1999. május 31. hétfő