Princz Gábor nem hajlandó Magyarországra jönni

Princz Gábor a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) rendelkezésére áll, amennyiben a hivatal megkeresi őt írásban vagy Bécsben személyesen.

Princz hajlandó a KEHI rendélkezésére állni, közölte Nehéz-Posony István, a Postabank volt elnök-vezérigazgatójának ügyvédje. Elmondta, hogy Princz Gábor annak ellenére hajlandó válaszolni a KEHI kérdéseire, hogy fenntartja álláspontját, miszerint a hivatalnak nincs hatásköre tevékenységének vizsgálatára. "A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal az ügyben legfeljebb a Postabank konszolidációjának jogos voltát vizsgálhatja", mondta az ügyvéd.
Nehéz-Pozsony szerint a KEHI állt el a múlt héten a május 31-ére tervezett találkozótól Princz Gábor és a hivatal között. Korábban Végh Lajos, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal munkatársa ajánlotta, hogy Bécsben találkozzanak Princz Gáborral. Ezt követően azonban Sepsey Tamás, a KEHI elnöke kijelentette, hogy a hivatal közigazgatási eljárást csak Magyarországon folytathat.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) csak Magyarországon folytathat beszélgetést Princz Gáborral, közölte Sepsey Tamás, a hivatal elnöke, mert magyar közigazgatási szervezet csak Magyarországon járhat el. A KEHI nem kezdeményezheti Princz Gábor kiadatását, de a hivatal nem fog levélben kérdéseket feltenni a Postabank volt elnök-vezérigazgatójának, mert az államtitkot, illetve banktitkot is érintő kérdések külföldre juttatása esetén nem garantálható a titokvédelem.
Tájékoztatást várnak a volt bankelnöktől az általa vezetett intézmény ügyeinek hátteréről, hogy kiderüljön, mi vezetett a Postabank többmilliárdos veszteségéhez.
Sepsey elmondta: a KEHI nem állt el a május 31-i találkozótól, erről ugyanis nem jött létre megállapodás.
A Postabank-vizsgálat, amelyben többek között azt ellenőrzik, hogy az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet ellátta-e felügyeleti jogkörét, illetve egyenértékű volt-e az ÁPV Rt.-Postabank portfóliócsere, várhatóan június végén zárul le.

(MTI)