A rendőrség tartott házkutatást Jusztnál

Demeter Ervin, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára cáfolta, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NH) házkutatást tartott Juszt Lászlónál. Az Országos Rendőr-főkapitányság viszont államtitoksértés bűntettének alapos gyanúja miatt nyomozást rendelt el Juszt ellen, és a büntetőeljárás során a lehetséges helyszíneken házkutatásokat tartott.

Juszt lászló az általa szerkesztett Kriminális című hetilapban nyilvánosságra hozta az úgynevezett megfigyelési-ügy államtitokká minősített dokumentumait.
Szabó László Zsolt, a Magyar Televízió ügyvezető elnöke ma felbontotta Juszt László szerződését a Kriminális című televíziós műsor gyártására. A felmondólevél indoklása szerint Juszt az elmúlt időszakban több napilapban az Országgyűlés által titkosnak minősített dokumentumot hozott nyilvánosságra.
Szabó szerint Juszt ezzel megsértette a televízióval kötött szerződését, nem tartotta be a médiatörvényt, valamint a Magyar Televízió belső szabályzatát.
Juszt a délután folyamán közölte: a Nemzetbiztonsági Hivatal házkutatást tartott irodájában és a lakásában.
Demeter Ervin, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára cáfolta, hogy az NH házkutatást tartott volna.
Demeter elmondta: amennyiben házkutatást tartottak Juszt Lászlónál, azt nem az NH rendelte el, mivel nem nemzetbiztonsági ügyről van szó.
Az ORFK Bűnügyi Főigazgatóság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága államtitoksértés bűntettének alapos gyanúja miatt nyomozást rendelt el Juszt László, a Kriminális című lap főszerkesztője ellen – közölte az ORFK sajtóügyeletese.
A közlemény szerint a rendőrség észlelte, hogy a Kriminális című hetilap 1999. május 27-én megjelent 8. számában vélhetően államtitoknak minősülő adatok láttak napvilágot. A bevont igazságügyi szaktanácsadó előterjesztett véleményében az államtitoksértés alapos gyanúját megerősítette.
A tájékoztatás szerint a büntetőeljárás során a lehetséges helyszíneken házkutatásokat tartott a rendőrség, ahol a bűncselekmény elkövetésével összefüggő tárgyi bizonyítékokat foglaltak le.