A MIÉP támogatókat keres ahhoz az elképzeléshez, hogy a koszovói válság rendezése után a vajdasági magyarok által lakott területet csatolják Magyarországhoz.

A Magyar Igazság és Élet Pártja szerint délen Zombor-Verbász-Szenttamás-Törökbecse-Nagykikinda-vonal által, északon pedig az országhatár által körülfogott területet kellene a koszovói békerendezés után Magyarországhoz csatolni – mondta Csurka István pártelnök-frakcióvezető.
Mint mondta, nem az egész, szerb többségű Vajdaság, hanem az annak alig egyharmadát kitevő, egy tömbben élő magyarok által lakott terület visszacsatolása a céljuk.
Csurka szerint az ENSZ által felügyelt egy-két éves visszacsatolási folyamatot szintén a világszervezet által ellenőrzött népszavazásnak kell megelőznie.
"Nem tudom elképzelni, hogy mindez a vajdasági magyarok túlnyomó többségében ne váltana ki hatalmas örömöt, és ne úgy döntenének, hogy ide tartoznak" - mondta Csurka. Szerinte "egy kis népvándorlás és egy kis áttelepedés" nemcsak Magyarország és Jugoszlávia egymáshoz való viszonyát rendezné, de tartós békeállapotokat is teremtene.

A MIÉP most Magyarországon keres híveket az elképzelésnek, e célt szolgálják majd a hét végén a trianoni "békediktátum" évfordulóján rendezett megemlékezéseik is.
"Nem tudom, hogy a nagy meleg, a balatoni bor vagy az a taps ártott-e meg Csurka Istvánnak, amellyel a kormánypárti frakciók a parlamentben felszólalásait üdvözlik" - mondta Juhász Ferenc, a Honvédelmi Bizottság szocialista alelnöke, a MIÉP elnök-frakcióvezetőjének a Vajdaság visszacsatolásával kapcsolatban tett kijelentésére reagálva.
Kijelentette: egy ilyen nyilvános bejelentés árt a Magyar Köztársaságnak és az összes határon túl élő magyarnak, ráadásul meg fogja nehezíteni a magyar részvételt a békefenntartásban, a jugoszláviai helyzet megoldásában.
Szerinte rendkívül rossz üzenet, ha egy parlamenti párt vezetője ilyen kijelentést tesz, amikor a helyszínen élők mérsékelt magyar álláspontot várnak.
"A határon túli magyar nemzeti közösségek autonómiája minden magyar politikai erő által képviselhető közös törekvés" - mondta Csapody Miklós (MDF).
A frakcióvezető-helyettes kijelentette: a külügyminiszter által tartott legutóbbi hatpárti tájékoztatáson is nyilvánvalóvá vált, hogy a parlamenti pártok támogatják a vajdasági magyarság autonómiatörekvéseit.
Az ezzel kapcsolatos koncepciók végleges formába öntése a vajdasági magyarság szervezeteinek feladata, képviselete pedig a magyar kormány dolga - mondta az MDF-es politikus.
"Csurka István súlyos kijelentése olaj lehet a tűzre, mert nem csak a vajdasági magyarokat veszélyezteti, de más szomszédos országban élő magyarok számára is veszélyeket rejt magában", mondta Szent-Iványi István (SZDSZ).
Sajnálatát fejezte ki, hogy a kormány nem határolódott el idejében a MIÉP kijelentéseitől, "sőt Orbán Viktor miniszterelnök hatpárti egyetértésről beszélt, amikor ebben nem lehet konszenzus".
Szerinte Csurka István bejelentése súlyos következményekkel járhat a magyar külpolitika egészére, hiszen más színben tünteti fel Magyarországot, mint amiért hazánk valóban részt vesz a NATO akciójában.
Simicskó István a Fidesz frakcióvezető-helyettese elmondta: a Fidesz elhatárolódik Csurka István álláspontjától. A Fidesz álláspontja nem változott ebben a kérdésben.

(MTI)

Ajánló:

A képviselő fotója, adatai

Korábban:

1999. május 13. csütörtök