Nyilatkozniuk kell a fideszes képviselőknek: szerepeltek-e a Postabank VIP-listáján

A Fidesz-frakció minden tagja nyilatkozatot tesz arról, hogy nem volt, illetve jelenleg sincs semmiféle kedvezményes pénzügylete a Postabankkal. Egyben arról is nyilatkoznak, hogy személyükkel kapcsolatban a pénzintézet feloldhatja a banktitkot - jelentette be Rogán Antal, a miniszterelnök belpolitikai tanácsadója.

Rogán Antal elmondta: a nyilatkozatok többsége egyelőre még csak szóban áll a frakcióvezetés rendelkezésére, az írásos dokumentumokat néhány napon belül juttatják el a Postabankhoz.
A fideszes képviselő arra kérte a parlamenti frakciókat, hogy tegyék meg ugyanezt a lépést.
Mint ahogy arról az [origo] is beszámolt: a Princz Gábor által vezetett pénzintézet több mint 200 kedvezményes hitelszerződést kötött, többek közt neves közéleti személyiségekkel és politikusokkal. A hitelkamat mindössze 10-12 százalék volt, miközben ebben az időszakban a nem kivételezett kölcsönfelvevők 30 százalék körüli kamatot fizettek.
Az úgynevezett VIP-listán szerepelt Nagy Sándor, Csiha Judit és Sándor László szocialista politikus, Bártfai Béla, a Miniszterelnöki Hivatal közigazgatási államtitkára és Herényi Károly, az MDF azóta lemondott alelnöke.
Nagy, Csiha és Herényi azóta lemondtak tisztségeikről. Bártfai felajánlotta, hogy visszafizeti a kamatkülönbséget.
Sándor szerint az ő helyzete különbözik a többiekétől, mert ő a Postabank felügyelő bizottságának volt a tagja, amikor felvette a hitelt.

Az országgyűlési képviselőcsoportok nem kívánják követni a Fidesz döntését, miszerint a frakció tagjai nyilatkozatot tesznek arról, hogy nem volt, és jelenleg sincs kedvezményes pénzügyletük a Postabankkal.
"A szocialista frakcióban már korábban, az ügy kezdetekor elhangzott a frakcióvezetés részéről az a kérés, hogy ha van olyan az ismert három MSZP-s képviselő mellett, aki kedvezményes hitelt kapott a Postabanktól, ezt írásban jelezze", mondta Lendvai Ildikó (MSZP). Eddig azonban egyetlen ilyen jelzés sem érkezett.
"A Független Kisgazdapárt országgyűlési képviselőcsoportjának tagjai nem nyilatkoznak arról, hogy érintettek-e a Postabank VIP-listájának ügyében", mondta Bánk Attila kisgazda frakcióvezető, aki szerint egyetlen korrupciós ügyben, így a postabankos hitelek ügyében sem érintett az FKGP-frakció egyetlen tagja sem.
Magyar Bálint, az SZDSZ elnöke pénteken azzal a kérdéssel fordult Auth Henrikhez, a Postabank elnök-vezérigazgatójához, hogy szabaddemokrata politikusok kaptak-e az elmúlt vagy a mostani ciklus során kedvezményeket a pénzintézettől. A pártelnök érdeklődése kiterjed a kedvezményes hitelek, a kedvezményes betétek, valamint a kedvezményes gépkocsihasználat területére egyaránt.
"Miután az információk kiadása banktitkot sértene, Magyar Bálint nem név szerinti beszámolót kért, hanem azt kívánja tudni, hogy vannak-e pártjához tartozó politikusok ebben a körben" - közölték a párt sajtóosztályán.
"Minden párt maga tudja, hogy miért szólítja fel ilyen nyilatkozat megtételére tagjait. Azt azonban látatlanban kijelenthetem, hogy egyetlen MIÉP-es képviselő sem érintett az új Postabank-botrányban", nyilatkozta Győri Béla, a Magyar Igazság és Élet Pártjának szóvivője. Emiatt nem is látják értelmét a Fideszéhez hasonló lépésnek.

(MTI)

Ajánló:

Az Élet És Irodalom cikke a Postabank-ügy politikai hátteréről