Banditák bezárták, majd kirabolták a vatikáni magyar nagykövetet

Fegyveres banditák csütörtökön kirabolták a vatikáni magyar nagykövetséget. A három bűnöző a nagykövetség Girolamo Fabrizio téren lévő épületébe behatolva bezárta egy helyiségbe Tar Pál nagykövetet, a titkárnőjét, annak fiát, egy további alkalmazottat, majd a helyszínen talált pénzzel - mintegy 3 ezer dollárral és 100 ezer lírával - elmenekült.

Tar Pál nagykövet cáfolta az ANSA olasz hírügynökség értesülését, miszerint a banditák megkötözték volna a nagykövetség személyzetét. Tagadta azt is, hogy feltörték volna a széfet.
A rablók - mint mondta - azt a pénzt vitték magukkal, amit sebtében össze tudtak szedni a hivatali helyiségekben. Megerősítette viszont, hogy a banditák hárman voltak, nem viseltek álarcot és a titkárnőt fegyverrel kényszerítve törtek utat maguknak.
A banditák úgy hatoltak be a zárt kapujú épületbe, hogy kilesték, amint az egyik alkalmazott belépett az ajtón, majd benyomultak utána. A rablás után rövid idővel a nagykövetség személyzetének az ablakot feltörve sikerült kiszabadulnia a helyiségből, ahova a bűnözők bezárták őket, és értesítették a rendőrséget.
A vatikáni nagykövet azt mondta, hogy noha a bűnözők olaszul beszéltek, kiejtésükből ítélve valószínűleg nem olaszok voltak.
A szentszéki magyar diplomáciai képviselet a Termini-főpályaudvartól nem messze, de jónak számító környéken, a Policlinico nevű kórház mellett található. Nem áll állandó rendőrségi őrizet alatt.

(MTI)