Elégedetlen a Fidesz-frakció a kisgazda tárcák munkájával

Elégedetlen a Fidesz-frakció a földművelésügyi, a környezetvédelmi, a gazdasági és a pénzügyi tárca munkájával - derül ki abból elemzésből, amelyet a legnagyobb kormánypárti képviselőcsoport kabinetjei állítottak össze a kormány munkájáról. A
Miniszterelnöki Hivatal nemrégiben közvélemény-kutatást készítetett az egyes minisztériumok megítéléséről. A polgárok az igazságügyi, a külügyi és az oktatási tárcával elégedettek leginkább, s ez egybecseng a Fidesz-frakció megállapításaival is.

A két felmérés eltérő vizsgálati módszerrel készült. A Fidesz frakció munkacsoportjai a képviselőcsoport és az egyes tárcák kapcsolatát értékelték, a belső használatra szánt közvélemény-kutatás pedig a megkérdezettek általános vélekedését mérte fel a kormány egyéves működéséről.

Ahogy a Népszava korábban megírta: a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) rendelésre készített vizsgálat megállapította, hogy a legtöbben az Ifjúsági és Sportminisztérium, az Egészségügyi Minisztérium, valamint a földművelésügyi tárca munkájával voltak elégedetlenek az elmúlt év során. A felmérést kezdeményező kancellária, valamint a közlekedési, a pénzügyi, a gazdasági és a belügyi tárca a középmezőnyben helyezkedtek el.

Hasonlóan alakult a miniszterek megítélése is: a polgárok szerint Torgyán József és Deutsch Tamás végezte a legrosszabbul a munkáját az elmúlt évben. Az ismertség listáján ugyanakkor Torgyán József az élen állt - a megkérdezettek csaknem 90 százaléka ismerte - míg Pepó Pál környezetvédelmi miniszter ismertsége volt a legkisebb, 28 százalék körüli.

Információink szerint a Fidesz frakció kabinetjei által készített értékelés két kisgazda tárca - a környezetvédelmi és a földművelésügyi -, működését tartotta a leggyengébbnek. Bírálták a Gazdasági Minisztériumot személyzeti politikája miatt, s a pénzügyi tárcát, mivel úgy vélték: a kormány-előterjesztései nem tartalmazzák megfelelő mértékben a legnagyobb kormánypárti frakció észrevételeit. Az ISM munkáját egyelőre nem érte súlyos kritika, az elemzők szerint ugyanis még kevés idő telt el ahhoz, hogy valóban értékelni lehessen Deutsch Tamás tárcájának tevékenységét. A Fidesz-frakció értékelése ezenkívül megállapítja: nehézkes a frakciók és a minisztériumok közötti információáramlás is.

A MeH által készített közvélemény-kutatás szerint az igazságügyi és a Külügyminisztérium egyéves munkájával a leginkább elégedettek a polgárok. Őket az oktatási és a honvédelmi tárca követte a sorban. A miniszterek közül Martonyi János, Dávid Ibolya és Pokorni Zoltán voltak a legjobbnak tartott tárcavezetők. Hasonlóképpen értékelt e tekintetben a legnagyobb kormánypárt parlamenti frakciója is: Véleményük szerint a külügyi, az oktatási és az igazságügyi tárcák végezték a legjobban a munkájukat. az elmúlt egy évben.

(Népszava)

Ajánló: