Végh még választhat

A honvédelmi miniszter felmenti beosztásából Hollósi Nándort, a vezérkari főnök helyettesét. A Magyar Honvédség parancsnokának sorsa továbbra sem dőlt el. Póda Jenő kormány-főtanácsadó szerint Végh Ferencnek végre kell hajtania az utasításokat, vagy le kell mondania. Ha egyiket sem teszi meg, felmentik.

A miniszterelnökön és a honvédség parancsnokán múlik, hogy mikor és milyen kimenetellel zárul le a Végh Ferenc vezérkari főnök személye körüli vita - nyilatkozta lapunknak Póda Jenő kormány-főtanácsadó. Póda szerint Végh vagy elfogadja és tempósan végre is hajtja a politikai utasításokat, különösen a vezérkarnak a kormányprogramban is előírt integrálását a minisztériumba, vagy le kell mondania - közölte a Miniszterelnöki Hivatal védelempolitikai államtitkárságának szakértője. Póda kijelentette: a harmadik megoldás Végh felmentése, ha az előző két lehetőség közül egyiket sem fogadja el.
A kormány-főtanácsadó a választási lehetőségeket már személyesen is közölte a honvédség parancsnokával, a részletekről azonban nem nyilatkozott, csupán annyit mondott, hogy reménye szerint minél hamarabb lezárul az ügy. A végső szót a kormányfőnek és a vezérkari főnöknek kell kimondania - tette hozzá.
Értesülésünk szerint Véghet arra ösztönöznék, hogy lemondjon, és egy ankarai diplomáciai posztra cserélje fel a honvédség parancsnokságát. A szolgálati törvény alapján nehéz indokokat találni a felmentésre, ezek ugyanis a következők lehetnek: átszervezés miatt a szolgálati beosztás megszüntetése, egészségi, pszichikai vagy fizikai állapota megromlott vagy a hivatásos szolgálatra méltatlanná vált.
A menesztést a miniszter kezdeményezésére a köztársasági elnöknek kell jóváhagynia. A Köztársasági Elnöki Hivatal nem foglalkozik ezekkel a sajtóhírekkel, mondta az MH kérdésére Faragó András. A szóvivő hozzátette: Végh Ferenc felmentési kérelmével kapcsolatos előterjesztés csütörtök délutánig nem érkezett az államfő hivatalába.
Az MTI-nek nyilatkozó Wachsler Tamás, a tárca közigazgatási államtitkára közölte: a miniszter nem kezdeményezte Végh leváltását, a parancsnok hivatalában marad.
Végh helyettesével, Hollósi Nándorral ugyanakkor a miniszter már közölte, hogy augusztus elsejétől felmenti munkaviszonyából. Hollósi Véghhez hasonlóan ellenezte a vezérkar integrációjának a minisztérium által tervezett módját.
A vezérkari főnök leváltásával foglalkozó hírekre reagáló Mécs Imre SZDSZ-es biztonságpolitikai szóvivő szerint Végh Ferenc menesztése jelentős kárt okoz hazánk biztonságának.

Haszán Zoltán