Végh tábornok távozik

Rossz érzésekkel távozom - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Végh Ferenc vezérkari főnök, miután eldöntötte: ma eljuttatja felmentési kérelmét a köztársasági elnökhöz. A tábornok közölte: a kialakult tarthatatlan helyzetben nem tudta folytatni munkáját. A vezérezredes ankarai nagykövetként folytatja pályafutását.

"A kialakult tarthatatlan helyzetben úgy láttam jónak, nem folytatom tovább" - nyilatkozta lapunknak többnapos hallgatását megtörve Végh Ferenc.
A vezérezredes tegnap egy hetek óta tartó ügy végére tett pontot, amikor a szabadságon lévő kormányfőt helyettesítő Kövér László miniszterrel egyeztetve a lemondás mellett döntött.
"A köztársasági elnöknél augusztus elsejétől kezdeményezem a beosztásomból való felmentést, és éppen ekkor lesz 33 éve, hogy katonaként szolgálok. Nem így képzeltem" - jelentette ki a vezérkari főnök.
Döntésének okairól Végh nem nyilatkozott, mert nem kíván részt venni a sárdobálásban. Csupán arra emlékeztetett, hogy a minisztérium és a vezérkar között nem újkeletű a vita. "Rossz érzésekkel távozom" - tette hozzá.
Értesülésünk szerint a tábornok ankarai nagykövetként folytatja pályafutását. Végh megerősítette, hogy ez a legvalószínűbb megoldás.
A Honvédelmi Minisztérium és a vezérkar között a két szervezet tervezett integrációja miatt mérgesedett el a konfliktus, Végh ugyanis meg kívánta őrizni a katonák bizonyos autonómiáját a honvédségi kérdésekben.
Wachsler Tamás, a tárca közigazgatási államtitkár lapunknak elmondta: nem örül a vezérkari főnök távozásának, szerette volna, ha konfliktusmentesen tudnak együttműködni.
Információink szerint az új vezérkari főnök a tárca jelenlegi helyettes államtitkára, Fodor Lajos, Végh korábbi helyettese lesz.
A felmentését kérő tábornok az USA Szárazföldi Erők Vezérkari Akadémiáján folytatott tanulmányokat, amelyet 1993-ban fejezett be.
1995. szeptemberétől decemberéig a Honvéd Vezérkar ideiglenes munkacsoportjának vezetője. Jelenlegi beosztását 1996 júniusától látja el.

Haszán Zoltán

(Magyar Hirlap)