Végh Ferenc rossz érzésekkel távozik

Végh Ferenc ma kéri felmentését a köztársasági elnöktől. Lemondásának oka az, hogy a kialakult tarthatatlan helyzetben nem tudja folytatni munkáját.

Végh Ferenc
A vezérezredes tegnap tárgyalt a miniszterelnököt helyettesítő Kövér László titkosszolgálati miniszterrel. A vezérkari főnök kijelentette: három évtizedes fegyveres szolgálatát élethivatásnak tekintette.

Végh Ferenc a Magyar Hírlapnak elmondta: "A köztársasági elnöknél augusztus elsejétől kezdeményezem a beosztásomból való felmentést, és éppen ekkor lesz 33 éve, hogy katonaként szolgálok. Nem így képzeltem."

A vezérkari főnök MTI-nek adott nyilatkozatában jelentősnek nevezi saját szerepét a magyar hadsereg NATO-orientált átszervezésében. Fontos lépésnek tartja, hogy a szűkös anyagi körülmények ellenére a magyar hadsereg a világ legfejlettebb katonai szervezetének tagjává vált. A távozó vezérkari főnök szerint a magyar katonaság kellően helytállt a délszláv válság idején.


Döntésének okairól Végh nem nyilatkozott, mert nem kíván részt venni a sárdobálásban. Csupán azt jegyezte meg, hogy a hadsereg érdekei előbbre valók, mint személyes presztízse.

A Honvédelmi Minisztérium és a vezérkar viszonyát már régóta a vezérkar tervezett integrációja miatt kialakult konfliktus határozta meg - írja a HVG.

A Honvédelmi Minisztériumot és a honvédség vezérkarát még Németh Miklós választotta szét. Egyes vélemények szerint a katonák ezzel elérték, hogy a politikai vezetés ne szólhasson bele szakmai ügyekbe, ugyanakkor a régi kapcsolatok is tovább élhettek.

A Boross-kormány próbálkozott először a két szervezet összevonásával, ám a Horn-kormány egyik első intézkedésével hatályon kívül helyezte az ilyen irányú rendelkezéseket. Egyes szakértők szerint ugyanis a vezérkar és a minisztérium összevonása ütközik a NATO egyik alapkövetelményével, a hadsereg civil ellenőrzésével. A civil kontroll ugyanis akkor lehet igazán hatékony, ha a minisztériumot civil politikusok és szakértők irányítják.

Ugyanakkor az összevonást támogató szakértők legfőbb érve szintén a civil ellenőrzés hiánya: szerintük ez akkor valósulhat meg, ha a tábornokok főnökei civilek.

A jelenlegi rendszer szerint a vezérkar önálló, ám a katonák parancsnoka, a vezérkari főnök alá van rendelve a honvédelmi miniszternek.

Az integráció legfőbb támogatója Wachsler Tamás, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára. A fideszes politikus szerint a jelenlegi rendszerben a tárca nem lát bele a katonai döntések előkésítésébe, a vezérkar pedig nem kapcsolódik közvetlenül a politikai döntéshozókhoz.
Wachsler Tamás ellenfele volt a vitában Végh Ferenc, a ma lemondó vezérkari főnök. Ő képviselte a magyar főtiszti és tábornoki kart. Végh meg szerette volna őrizni a katonák függetlenségét honvédségi kérdésekben. A vezérkar nem akar a közigazgatási államtitkár apparátusába beolvadni. Attól tartanak, hogy a laikusok szakmai kérdésekbe is beleszólnak majd.

(Magyar Hirlap)

(MTI)