Az egykori tulajdonos, Fenyő János örökségét kezelő alapítvány, a Setara Stiftung zártkörű pályázatot írt ki a magyar sajtópiac egyik legjelentősebb szereplője, a VICO vállalatcsoport értékesítésére. A meghívottak információink szerint a VICO megvétele iránt már korábban is érdeklődő cégek.

Az alapítvány ma kiadott közleménye szerint a pályázat megszervezésével és lebonyolításával a CA IB Értékpapír Rt.-t bízták meg. A Világgazdaság című napilap szerint a pályázat kétkörös lesz. Az első szakasz várhatóan augusztus 9-én, a teljes pályáztatás pedig ősszel zárul majd.

A VICO-t Fenyő János, az egykori sikeres divatfotós alapította, s kezdetben videófilmek forgalmazásával foglalkozott. A médiabirodalommá növekedett vállalat vezetőjét tavaly brutálisan meggyilkolták - a tettes és az indíték azóta is ismeretlen. A VICO-vállalatok Fenyő halála után kerültek a most pályázatot hirdetett alapítvány kezelésébe.

Bajnai Gordon, a CA IB Értékpapír ügyvezetője üzleti érdekekre hivatkozva nem kívánta kommentálni az [*****] értesülését, mely szerint a VICO értéke 15 milliárd forint felett van: "Ez a sokadik szám, amit ma hallok. Az biztos, hogy jó sokat ér, de ennél többet nem mondhatok".
Bajnai ugyanakkor megerősítette azt az információnkat, hogy a Baker & McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda a közelmúltban jogi átvilágítást végzett a cégnél, s azt "értékesítésre alkalmasnak" találta. Az átvilágítás anyagát a pályázat második körébe bekerülő érdeklődők ismerhetik majd meg. Bajnai nem kívánta kommentálni a meghívottak köréről a sajtóban megjelenteket (a Világgazdaság a Bertelsmannt, a Marquard-t, a Ringier-t, az Axel Springert, a VNU-t és az Intercomot említette), de kijelentette, hogy az első körben jóval több cég szerepelhet - mindegyikük olyan vállalat, amely korábban komolyan érdeklődött a VICO megvásárlása iránt, s az alapítvány által támasztott szakmai követelményeknek is megfelel.

A VICO csoporthoz tartozik a Népszava (a társaság egyetlen veszteséges lapja) a Vasárnapi Hírek, a Családi Lap, az Otthon, az Átrium, a Tina, az RTV Műsormagazin, a Bravo, a Bravo Girl, a Bravo Sport, a Buci Maci. A csoport rendelkezik néhány értékes ingatlannal is.

A Világgazdaság információja szerint jelenleg tulajdonosi jogvita zajlik a VICO-csoport 6 százalékáról. Ebből következik, hogy a leendő tulajdonos az impériumnak csak 94 százalékát szerezheti meg.

[*****]

Ajánló:

A Világgazdaság cikke.