Már csak postán fizethető be a helyszíni bírság

Az autósoknak tegnaptól kizárólag postai befizetőlapon lehet leróni a helyszíni bírságot, készpénzzel nem lehet kiegyenlíteni a büntetést.

Már csak postán fizethető be a helyszíni bírság
1999. augusztus 10., kedd, 8.40

Az autósoknak tegnaptól kizárólag postai befizetőlapon lehet leróni a helyszíni bírságot, készpénzzel nem lehet kiegyenlíteni a büntetést.

A helyszíni bírságot tegnaptól már nemcsak Budapesten, hanem az ország egész területén kizárólag postán róhatjuk le. A rendőr a szabálysértő személyi igazolványa alapján a helyszínen postai befizetést igazoló lapot tölt ki, amit 15 napon belül kell befizetniük az autósoknak.

Mint ismeretes, a helyszíni bírság maximuma az elmúlt hetekben kettőről tízezer forintra emelkedett. Az viszont - nyilatkozott Dézsi Mihály, a BRFK szóvivője - senkitől sem várható el, hogy ekkora összeget mindig magánál tartson. Hozzátette: a készpénzes fizetést azért is szüntették be, mert nagyobb összegő váltópénzzel a rendőröket nem tudják ellátni, azt pedig szerették volna elkerülni, hogy a szolgálat végére több százezer forint gyűljön össze náluk.

A Fővárosi Baleset-megelőzési Bizottság és a Fővárosi Közlekedés-biztonsági Társaság Mennyibe kerülhet mostantól a fegyelmezetlenségő címmel szórólapot bocsátott ki, amely arról tájékoztatja az autósokat, hogy a kiemelt szabálysértések miatt mostantól mennyire büntetheti meg őket a rendőrség. Negyvenezer forintra is megbírságolható az autós, ha engedély nélkül vezet, fék, kormány- és világításhibás járművel közlekedik, elmulasztja a fényszóró tompítását, be nem látható úton bal oldalon közlekedik, megsérti az előzés szabályait, nem adja meg az elsőbbséget, tilos jelzésen hajt át, szabálytalanul parkol, közutakon jelzést helyez el, hivatalos jelzést eltávolít vagy megrongál. Hatvanezer forintot is fizethet az a szabálysértő, aki jelentősen túllépi a megengedett sebességet, ittasan vezet, áthajt a vasúti átjáró tilos jelzésén, kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás nélkül közlekedik. Akár tízezer forintos helyszíni bírság is kiszabható minden más közlekedési szabálysértés elkövetése, így például a biztonsági öv használatának elmulasztása, a forgalmi és vezetői engedély átmeneti hiánya, irányjelzés elmulasztása, esetleg záróvonal átlépése miatt.