Az ellenzék szerint Orbán nem válaszolt a bányaügyre

Nem kívánok külön foglalkozni az Élet és Irodalomban megjelent riporttal - mondta a Magyar Hírlapnak Orbán Viktor miniszterelnök. Az ellenzéki politikusok úgy vélik, nem igaz a miniszterelnök állítása, miszerint "úgy, ahogy az illendő, megfelelő módon válaszoltunk" az Orbán család bányájának pénzt juttató Fidesz-közeli cég, a Quality Invest tranzakcióját firtató kérdésre.

A kormányfő megjegyezte: számára ma már az sem világos, hogy a vádak szerint a Fidesz profitált volna a bányákból vagy a bányák a Fideszből. Hozzátette: a hetilap "oknyomozói valószínűleg nem jutottak el minden, nyilvánosan hozzáférhető irathoz", minthogy az Orbán család jogerős pert nyert az ügyben a Blikkel szemben.
A Blikk vezető szerkesztője, Ács György a Magyar Hírlapnak elmondta: a bíróság csupán arra kötelezte lapjukat, hogy egy első oldalra került címet igazítsanak helyre. A címlapon ugyanis az szerepelt, hogy a Fidesszel állt kapcsolatban Orbán apja, Fideszhez közeli cégek helyett. A bíróság a Blikk cikksorozatának érdemi, tartalmi megállapításaival nem foglalkozott.
Orbán Viktor még csütörtökön, újságírók előtt sokszor megválaszolt, alaptalan vádaskodásnak nevezte a Fidesz pénzügyei és a családja bányaszerzése között összefüggést teremtő, a sajtóban megjelent írásokat. Az ÉS augusztus 20-ai számában Fiúk a bányában - az Orbán család vállalkozásai címmel közölt riportot.
A kormányfő szerint talán már tucatnyi alkalommal "hozakodtak elő" ezzel a váddal, ami "általában uborkaszezon idején szokott bekövetkezni". "Azt tudom tanácsolni mindenkinek, hogy miután ezt a kérdést már többször megpróbálták nekem vagy nekünk szegezni, és mi minden alkalommal úgy, ahogy az illendő, megfelelő módon válaszoltunk erre, mindenki tekintse a régi nyilatkozatainkat, válaszainkat eligazítónak és irányadónak ebben az ügyben" - mondta.
Arra a kérdésre, hogy nem kívánja-e ezeket a vádakat most újra konkrétan cáfolni, úgy válaszolt: "ezen már régen túl vagyunk." Arra a felvetésre, hogy a két politikai oldal közötti adok-kapokról van-e szó, hiszen Horn Gyula házának felépítésével összefüggésben a volt kormányfő és a Postabank kapcsolatáról jelentek meg hírek a sajtóban, Orbán Viktor közölte: "különböző ügyek között nem teremtek kapcsolatot, nem kombinálnék, a Postabankot és az azzal kapcsolatos ügyeket, beleértve a Postabank Invest ügyét is, az erre jogosított szervek, így az ügyészség, a rendőrség, az Állami Számvevőszék - tehát ilyen értelemben maga a parlament is - vizsgálják."
A miniszterelnök véleménye szerint az országot komolytalan színben tünteti fel, ha van egy 150 milliárd forintos banki veszteség, ám egy év elteltével sem képesek az illetékes szervek arra, hogy a magyar közvéleményt tisztességesen, egyértelműen tájékoztassák arról, pontosan kit, milyen felelősség terhel az ügyben.
"Magam is úgy látom, a dolgok lassan haladnak, de bízom benne, hogy az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal dokumentációja után felgyorsulnak az események" - fogalmazott Orbán Viktor, azt kívánva, hogy az illetékes szervek minél hamarabb zárják le a vizsgálatot, megfelelő tájékoztatás mellett.
Kovács László, az MSZP elnöke az Orbán-bányákról publikáltakkal kapcsolatban a Magyar Hírlapnak megjegyezte: "A nyilvánvalóan kínos ügyről nem nekem, hanem a miniszterelnöknek kell magyarázatot adnia. A dolog etikai vonatkozását sem nekem kell megítélnem - azt megteszi majd a közvélemény."
Horváth Balázs MDF-es képviselő, a megfigyelési bizottság tagja nem kívánta a hírt kommentálni, mondván: "nem ismerem az Orbán-család pénzügyeit, még a saját családomét sem."
Keleti György, a megfigyelési bizottság MSZP-s politikusa lapunknak elmondta: abban a céginformációs összeállításban szerepeltek az Orbán család bányái, amelyekből véleménye szerint a miniszterelnök tavaly augusztus 25-én felolvasott és a bizottság előtt április 30-án Orbán Viktor úgy értékelt: nem titkos adatgyűjtés eredményeképpen jött létre, hanem nyilvános adattárból. A szocialista politikus lapunknak elmondta: nem emlékszik arra, hogy Orbán Viktor bármilyen módon válaszolt volna eddig az Orbán-bányákra vonatkozó kérdésre.
Világosi Gábor, az SZDSZ politikusa lapunknak elmondta: Orbán Viktor eddig nem cáfolta, hogy a Quality Invest több mint 4 millió forinttal beszállt a bányát privatizáló cégbe. Az ÉS cikke szerint a Fidesz-székház eladásának bevételéből több mint 400 millió forintban részesült Fico Kft. - amely "szétterítette" több vállalkozás közt a pénzt - a Quality Invest Rt.-nek 102 millió forintot juttatott. A Postabankkal kapcsolatban a politikus megjegyezte: a miniszterelnök olyan konkrétumokkal szokta cáfolni a tényeket, mint azt tette a Magyar Rádióban 1999. június 2-án, amikor kijelentette: a Fidesznek soha semmi köze nem volt a Postabankhoz.

Ferenczi Krisztina, Gazda Albert

(Magyar Hirlap)

Ajánló:

Korábban:

(1999. augusztus 19.)