A kormány szigorítani akarja a szerencsejáték törvényt

A kormány keddi ülésén első olvasatban tárgyalt a szerencsejáték-törvény módosításáról. A kabinet jelentősen szigorítani kívánja a jogszabályt.

Járai Zsigmond pénzügyminiszter elmondta: az elképzelések szerint a jelenlegi 9-10-zel szemben, csak 2-3 kaszinó maradna Budapesten, vidéken pedig négy működne, amelyek jelentős részét a Szerencsejáték Rt. üzemeltetné. A pénznyerő automatákkal kapcsolatban két tervezet is fekszik a kormány előtt: az egyik továbbra is megengedné, hogy vendéglátóhelyeken is működtessék ezeket a gépeket, a másik változat szerint azonban csak a kaszinókban és a külön engedéllyel rendelkező játéktermekben működhetnének az automaták

A kormány áttekinthetőbb viszonyokat, a korrupció és a pénzmosás visszaszorulását szeretné elérni a szerencsejáték területén - közölte Járai.


Ma zárult le a játékkaszinók üzemeltetésére kiírt koncessziós pályázat határideje. A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint öten jelentkeztek a pályázatra.

A pályázatot még májusban írta ki a pénzügyminiszter. Közleményében a tárca emlékeztet arra, hogy a Budapesten és Pest megyében működő 9 kaszinó közül hétnek az idén decemberben lejár a koncessziós szerződése, ám a pénzügyi tárca vezetője csak két új játékkaszinó üzemeltetésére írt ki tendert. A tíz évre szóló új koncessziós jog éves díját a Pénzügyminisztérium minimálisan 500 millió forintban állapította meg. Az új kaszinók 2000. január 1-től kezdhetik meg működésüket.

Ezután a pénzügyminiszter által felkért értékelő bizottságnak hatvan nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy javaslatot tegyen a nyertes pályázóra. Ha szükséges, ez a határidő további 30 nappal meghosszabbítható. A döntést a bizottság javaslatának figyelembe vételével a pénzügyminiszter hozza meg.

A szaktárca a magyarországi kaszinópiac telítettségével magyarázza, hogy csak két kaszinó üzemeltetési jogára lehetett pályázni. Az új állami stratégia a magasabb koncessziós díjjal kívánja biztosítani a kaszinóktól származó bevételek stabilitását.
Mindemellett kevesebb kaszinó esetében könnyebben megoldható a folyamatos ellenőrzés, így nagyobb biztonságot lehet teremteni és jobban fel lehet lépni az esetleges visszaélésekkel szemben - fogalmaz a minisztérium közleménye.

A koncessziós időtartamot az eddigi 5 évről 10 évre emelik. A törvényben szabályozott 5 éves hosszabbítási lehetőséget is figyelembe véve a befektetők így 15 évre tervezhetnek.

(MTI)