A Der Standard szerint az Orbán-kormány agresszívan viselkedik

Az utóbbi idők magyar közéleti botrányait vette végig a Der Standard című bécsi lap cikkében. Azt írták: az Orbán-kormány semmit sem valósított meg ígéreteiből, ráadásul agresszív viselkedése miatt érezhetően csökken a népszerűsége.

A Der Standard című liberális bécsi lap "Most mások gazdagodnak" címmel, "A magyar kormány idegeskedni kezd" alcímmel az újság budapesti tudósítójának, Gregor Mayernek rövid cikkét közölte pénteken.

A szerző szerint "a magyar újságíróknak egyre gyakrabban kell érezniük a hatalmon lévők agresszív idegességét". Ennek alátámasztására utalt Torgyán József és a Duna-tévé közötti esetre, illetve a Juszt László elleni rendőrségi eljárásra.

Gregor Mayer szerint a "jobboldali koalíciós kormány médiaellenes akciói ugyan ellentmondanak a jogállami normáknak, de a hatalmon lévők ingerültsége érthető".
Azt írta: tavaly júliusban Orbán Viktor "újonnan választott kormányfőként azt ígérte, hogy mindent másképpen csinál majd: felszámolja a szocialisták idején virágzó korrupciót, visszaszorítja a bűnözést, jelentősen csökkenti a adókat, a hatékonyság és hozzáértés alapjaira állítja a közigazgatást."

A szerző a továbbiakban "Tisztázatlan ügyek" alcímmel azt a véleményét hangoztatta, hogy "mindebből semmi nem valósult meg: a Fideszhez közel álló cégek sok tisztázatlan ügye az átlagpolgárban azt a benyomást kelti, hogy minden maradt a régiben, csak éppen most a másik oldal gazdagodik".
A cikk megjegyezte, hogy "egy hetilap nemrégiben még azt is megírta, hogy Orbán édesapja egy privatizálás keretében kőfejtő-báróvá lépett elő."

A lap szerint "Orbán egykor liberális pártja, a Fidesz most neo-konzervatív társadalompolitikát követ: a büntetőtörvényeket megszigorították, a rendőrséget határozottabb fellépésre biztatják, noha ehhez gyakran nincs meg a törvényi fedezet".
Mayer azt is megjegyezte, hogy a "kormány megalakításához Orbán kénytelen volt koalícióra lépni Torgyán kisgazdáival".

Orbánnak azonban szerinte gondot okoz, hogy a jövőre esedékes elnökválasztáson a koalíciós megállapodás értelmében Torgyán Józsefé a javaslattétel joga, és ő alighanem saját magát fogja javasolni. "A jelek szerint ez egyre több polgárt is zavar. Augusztusban a felmérések szerint a Fidesz népszerűsége első ízben marad el egyértelműen az ellenzéki szocialistáké (MSZP) mögött" - írta Gregor Mayer.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

1999. augusztus 26. csütörtök