A miniszterelnökök elsimítják a nézeteltéréseket

A magyar-szlovák kapcsolatok egyenetlenségeinek tisztázását várják a magyar diplomaták a mai Orbán-Dzurinda találkozótól, amelyet nem hivatalos formában a szlovákiai Madarászon tartanak. Németh Zsolt külügyi államtitkár lapunknak úgy fogalmazott: előrelépés várható a főkonzulátusok létesítése, az esztergomi Mária-Valéria híd és a kisebbségek ügyében.

Németh Zsolt nyitotta meg tegnap a szlovákiai Madarászon (Blahová) azt a rendezvénysorozatot, amely ma teret ad Orbán Viktor magyar és Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnök nem hivatalos találkozójának. Németh, aki évek óta egyik vezetője a madarászi, valamint a romániai Bálványoson és Tusnádfürdőn megrendezett hasonló szabadegyetemeknek, lapunknak úgy vélte: ezek a kötetlen formák alkalmasak arra, hogy új formát adjanak a korábban befagyott diplomáciai kapcsolatoknak. Fontosnak nevezte, hogy itt egymásra találhatnak a szomszédos országok hasonló elveket valló politikai csoportjai, nevezetesen a polgári pártok és tömörülések. Külön szerencse, hogy ma mind Szlovákiában, mind Magyarországon ezek a pártok vannak kormányon - mondta.
Ami a kétoldalú kapcsolatokat illeti, valóban van mit elegyengetnie a két kormányfőnek. A két új miniszterelnök még februárban tartotta első hivatalos találkozóját, amelyen elsősorban a kapcsolatfelvétel és a problémák áttekintése volt a cél. A két kormányfő akkor állapodott meg a Mária-Valéria hídról szóló tárgyalások felgyorsításáról, amelyek a héten szakértői szinten már sikerre vezettek: a két fél megállapodott a híd magasságában, amelynek a Bősről folytatott tárgyalások kapcsán volt jelentősége. A beruházás majdnem 20 millió euróba kerül majd, amelynek közel felét az Európai Unió PHARE-programjából fedezik, a többit a két ország költségvetéséből. Az építkezés akár heteken belül megkezdődhet, hiszen már csak a két kormány aláírása hiányzik. Információink szerint ma erről is tárgyalnak a kormányfők.
Ugyancsak a februári csúcson került szóba, hogy Szlovákia Szegeden vagy Békéscsabán, Magyarország Kassán létesítene főkonzulátust. Azóta csupán elvi szinten nyilatkoztak erről a két államban, de nincs kizárva, hogy a mai nem hivatalos találkozón e kérdésben is előrelépés történik.
Németh Zsolt lapunknak úgy fogalmazott, hogy a Szlovákiában nemrégiben a magyar párt ellenére elfogadott kisebbségi nyelvtörvény ügyét szlovák javaslatra a kétoldalú kisebbségi vegyesbizottságban kívánják megvitatni. A külügyi államtitkár elképzelhetőnek nevezte, hogy Szlovákiában törvénymódosítással javítanak a nyelvhasználat szabályain, de lehetséges, hogy a törvény végrehajtási szabályaiban javítják majd a szlovákiaiak magyarság nyelvhasználati lehetőségeit. Erről a Ján Figel szlovák külügyi államtitkárral közösen elnökölt vegyesbizottságban heteken belül szó lehet.

Újvári Miklós

(Magyar Hirlap)