Lezsák örül, hogy senki sem vette meg 210 milliós adósságukat

A Lakiteleki Népfőiskolát működtető alapítványok alapítója, Lezsák Sándor, az MDF volt elnöke beismerte, hogy már a hitel felvételekor tisztában voltak azzal, hogy nem tudják visszafizetni a Postabanktól fölvett kölcsönt. Az ügyészség szerint ez megalapozná a csalás alapos gyanúját, ha érkezne feljelentés. A Reorg Apport Rt. még nem döntött, mit tesz a lakiteleki adóssággal, miután senki sem jelentkezett a követelések megvásárlására.

A Lakitelek Alapítvány 120 millió forintos, a Népfőiskola Alapítvány 50 millió forintos hitele kamatokkal együtt 210 millió forintra rúg. Az adósságot - mint a Postabank veszteségét - az állam egyenlítette ki a pénzintézetnek a tavaly év végi bankkonszolidáció alkalmával.
Az adósság ezután a Postabank veszteséges ügyleteit kezelő céghez, a Reorg Apport Rt.-hez került, amely a követeléseket eladásra meghirdette, de a felhívásra nem érkezett semmilyen ajánlat. Értesüléseink szerint a Reorg Apport ezek után egyszerűsített licittel is hajlandó megválni a kinnlevőségtől, ha érkezik egyáltalán ajánlat.
Lezsák Sándor, a Lakitelek Alapítvány alapítója az RTL Klub Akták című műsorában úgy nyilatkozott az 1994 nyarán fölvett 120, majd az 1997-ben felvett 50 millió forintos hitelekről, hogy "amikor felvettük is pontosan tudtuk, hogy ezt nem fogjuk tudni visszafizetni".
Ügyészségi forrásból lapunk úgy értesült, hogy Lezsák Sándor nyilatkozata beismerő vallomásnak tekinthető a csalás bűntettének alapos gyanújához, amely különösen nagy értékű kár esetén 2-8 évig terjedő börtönnel büntethető.
Az ügyészség azonban a közvádas bűncselekményt addig nem vizsgálja - az indoklás szerint azért, mert a sajtónyilatkozatok nyomán elszabadulna a pokol -, amíg valakitől feljelentés nem érkezik az ügyben.
A jelek arra mutatnak, hogy a kétes hitelkihelyezéssel a Postabank is tisztában lehetett. Ezt bizonyítja, hogy a Lakitelek Alapítvány kölcsönére százszázalékos, a Népfőiskoláéra ötvenszázalékos céltartalékot képeztek. Vagyis előbbit behajthatatlannak, utóbbit kétes adósságnak ítélték. Amennyiben úgy folyósították a hitelt, hogy tisztában voltak annak behajthatatlanságával, fölmerül a nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés esete.
"Azt a Postabank garantálta nekünk, hogy akkor hoz olyan tőkéstársat, olyan beruházót, olyan befektetőt, akinek valamiért megéri az, hogy az alattunk lévő gyógyvizet hasznosítani fogja" - így Lezsák.
Lezsák Sándor örül, hogy senki nem vásárolta meg a követelést a Reorgtól. Az Aktákban ugyanis ennek is hangot adott: "Megvolt a lehetősége bárkinek, hogy nagyon olcsón kivásárolja ezt a hitelt, és tulajdonosként megjelenjen. Na most ez a tulajdonos mit jelentett volna? Azt jelenti, hogy 50 százaléknál kevesebbet kap. Én kiszekáltam volna, hogy itt nekem kamionparkolót akar csinálni, vagy giccskiállításokat akar szervezni, vagy homoszexuális nem tudom én milyen show-műsorokat".
Lapzártánkig nem sikerült utolérni a politikust, hogy megkérdezzük, mi a véleménye az ügyészség álláspontjáról, és a csalás esetleges alapos gyanújáról.

Ferenczi Krisztina

(Magyar Hirlap)