Öt ember vesztette életét a KFOR-katonák okozta közlekedési balesetekben

A macedón rendőrség őrizetbe vette azt a norvég KFOR-katonát, aki szombaton a Radovan Stojkovski tárca nélküli miniszter és családjának halálával végződő közlekedési balesetet okozta. A KFOR és Macedónia közötti megállapodás alapján a helyi hatóságok nem folytathatnak büntetőeljárást a katonák ellen, akiknek hazájukban kell felelniük a történtekért. Ugyancsak szombaton a KFOR-egységek egy francia katona vezette járműve ütközött össze egy személygépkocsival és a balesetben két polgári személy vesztette életét.

A miniszter halálát okozó sofőrt a szkopjei egyetemi kórházból vezették el. Arról, hogy melyik országban fogják bíróság elé állítani, már folynak a tárgyalások – mondta Colin Stone KFOR-szóvivő. A balesetben megsérült másik katona, egy norvég tiszt a lipljani kórházban van.

A macedón miniszter, felesége és 12 éves leánya szombaton Szkopjétól 33 kilométerre délkeletre vesztette életét, miután autójuk frontálisan ütközött a norvég katona vezette KFOR-járművel, amely a menetiránnyal szemben haladt az osztott pályás úttesten. (Más jelentések szerint a KFOR Toyota teherautója egyirányú utcában haladt a forgalommal szemben.) A családból egyedül a miniszter 9 éves fia élte túl a balesetet.
A vétkes gépjárműben ülő két KFOR-katona, valamint a miniszter sofőrje szintén csak sérüléseket szenvedett.

A macedón kormány tiltakozott a baleset miatt, és panaszt emelt a NATO-nál, mert - szkopjei állítás szerint - a KFOR megakadályozta, hogy a macedón rendőrség teljes körű vizsgálatot tartson a helyszínen.
Egy szkopjei tévé korábban arról számolt be: a két katona megtagadta, hogy a rendőrség vérvizsgálatot végezzen rajtuk esetleges alkoholos befolyásoltságuk kiderítésére. A KFOR-szóvivő szerint azonban csak gyors orvosi ellátást akartak biztosítani a sérült katonáknak. Stone hozzáfűzte, hogy a polgári sérülteket már ellátták, amikorra a katonai rendőrség a helyszínre érkezett.

A francia KFOR-erők egyik járműve Pristinától mintegy 30 kilométerre északra, a tartományi székhelyet Vucitrn településsel összekötő úton ütközött össze a személyautóval. Ennek két utasa a helyszínen életét vesztette, három utasa pedig súlyos, életveszélyes állapotban került a pristinai kórházba.
A KFOR állományából senki nem sebesült meg.

(MTI)