Földi szerint valóban gyűjtöttek információkat fideszes politikusokról - állítását azonban nem tudja igazolni

Földi László, a Defend Kft. vezetője, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt műveleti igazgatója a megfigyelési bizottság pénteki ülésén azt állította: volt kollégáinak a birtokában vannak olyan dokumentumok, amelyek szerint információkat gyűjtöttek fideszes politikusokról. Azonban Földi nem látta ezeket a dokumentumokat, a volt kollégákat pedig nem volt hajlandó megnevezni. A beszélgetések négyszemközt zajlottak, így semmilyen bizonyíték nincs az állítására vonatkozóan.

Az úgynevezett megfigyelési bizottság pénteki ülésén semmivel sem jutottak előbbre a képviselők a bizonyítékok összegyűjtésében. Így még mindig nem tudni, mire alapozta Orbán Viktor miniszterelnök tavaly augusztus 25-én azt az állítását, miszerint fideszes politikusok ellen titkos és törvénytelen adatgyűjtés folyt a Horn-kormány idején.

Az érdemi munkát a bizonyítékként emlegetett kazetta vizsgálatáról készített jelentés megvitatásával kezdték. A kazettát Faragó Lajos magánnyomozó készítette, akit korábban Pokorni Zoltán fideszes képviselő gazdasági érdekeltségeinek feltárásával bízott meg egy magánvállalkozó. A felvételen Faragó Bédi Csaba kormányőrrel való beszélgetése hallható. Bédi közvetített Faragó, és az állítólagos megbízó, Czégé Zsuzsa, a Xénia-láz című tévésorozat producere között.
A képviselők egyhangúan megszavazták, hogy a következő ülésen meghallgatják a kazettát elemző kijelölt igazságügyi szakértőt, Takács Györgyöt. A jelentésben ugyanis vannak ellentmondásos részek. Például Takács azt írta: Bédi felhívott egy budapesti számot, ahol Faragó vette fel a telefont. Ezzel szemben Faragó és Bédi a meghallgatáson egybehangzóan azt állították: Faragó hívta fel Bédit a mobiltelefonján.
Több képviselő a kazetta eredetiségét is kétségbe vonta.

A bizottság zárt ülésen meghallgatta Bédi Csabát, nyílt ülésen pedig Faragó Lajost és Földi Lászlót.
Bédi és Faragó beszámolója többször is ellentmondott egymásnak. Eltérően nyilatkoztak arról, hogy hányszor találkoztak személyesen, hányszor volt jelen Czégé, a megbízó és hányszor beszéltek telefonon. Míg Bédi három találkozást említett, Faragó legalább hetet.

Faragó azt állította, azért hagyta abba a munkát, mert arra kérték: terjessze ki a nyomozást Gát György filmproducerre is. Őt azért kellett volna megfigyelni, mert szoros kapcsolatban állt Deutsch Tamás fideszes képviselővel.

Földi László viszont azt mondta: volt titkosszolgálati kollégái magánemberként megkeresték, és arról számoltak be: dokumentumaik vannak arról, hogy több fideszes politikust is megfigyeltek. Azt állította: egy követségi fogadáson szintén azt hallotta, hogy információgyűjtésre tettek kísérletet.
Megemlítette Orbán Viktor miniszterelnök, Deutsch Tamás és a producer Gát György nevét.
Azonban nem volt hajlandó a volt kollégák nevét elárulni, és kijelentette: nem kérte el a dokunentumokat, mert "nem akart belekeveredni az ügybe". Így voltaképpen semmilyen bizonyítéka nincs arra nézve, hogy valóban megfigyelték volna a politikusokat.

Földi egy másik meglepetéssel is szolgált a bizottság ülésén: az RTLKlub információi szerint cáfolta azt a korábbi állítását miszerint a Defend Kft. vette meg a megfigyelési ügy bizonyítékának tartott kazettát. Földi éppen az RTL Klub adásában közölte korábban, hogy a cége fizette ki Kövér László helyett a bizonyíték árát. Ezzel szemben a pénteki ülésen Földi László már így nyilatkozott:
- Egy személy adott át pénzt Faragó úrnak.
Bizottság: - Ezt értsem úgy, hogy egy magánszemély, akit ön nyilván nem kíván megnevezni . . .
Földi: - Igen . . .
Bizottság: - . . . ez a magánszemély saját pénzéből fizette ki?
Földi: - Így van.

A bizottság zárt ülésen szavazott arról, hogy a következő, szeptember 24-i ülésen meghallgatják a kazettát elemző szakértőt és Lakatos Miklóst, aki nemrég arról számolt be Keleti Györgynek, a bizottság alelnökének, hogy maga ellen kellett merényletet végrehajtania, majd a gyanút a Pint Point Kft.-re terelnie.

A bizottság első őszi ülését - mint mindig - a személyeskedés jellemezte. Az elnök, Kosztolányi Dénes (Fidesz) elutasította Vancsik Zoltán (MSZP) javaslatát, miszerint Kosztolányi bizonyítsa be, hogy valóban folytak törvénytelen megfigyelések. Kosztolányi ugyanis szerinte a sajtónak folyamatosan úgy nyilatkozik, hogy ezt dokumentumok támasztják alá. "Biztos a pitonja alatt rejtegeti az elnök úr az iratokat, hogy rajta kívül még senki sem látta" - mondta gúnyosan Vancsik.
Kosztolányi elvetette a javaslatot arra hivatkozva, hogy új napirendi pontot csak akkor lehet felvenni, ha azt írásban jelzik felé.

Ugyanakkor felvették a napirendre Nikolits István (MSZP) volt titkosszolgálati miniszter javaslatát, aki arra kérte az elnököt: napirendi pontban számoljon be a nyáron tett sajtónyilatkozatairól. Kosztolányi többször is úgy nyilatkozott: Nikolits tudott a megfigyelésekről.

Azonban nem került napirendre az a pont, mely szerint Kosztolányi Dénesnek be kellett volna számolnia a sajtónak tett nyilatkozatairól. Ugyanis a mintegy hat órán át tartó ülés végére csak négy képviselő maradt, akik közül hárman egy-egy társukat is helyettesítették. Így pont meglett volna a határozatképességhez szükséges hét szavazat, mire Kosztolányi visszautasította a neki címzett helyettesítési megbízást. Így azzal az indokkal, hogy hat szavazattal nem határozatképesek, berekesztette az ülést.

Kapcsándi Dóra

Ajánló:

Korábban: