Orbánt felállással üdvözlik a kormánytagok - derült ki a miniszterelnöki nyílt napon

Pénteken volt a miniszterelnöki nyílt nap. A kisorsolt nyertesek meglátogathatták Orbán Viktor kormányfő dolgozószobáját. A Magyar Távirati Iroda részletes tudósítását kivételesen szó szerint közöljük.

- Általában nem jó, ha ide kell jönnie valakinek, mert itt többnyire a számonkérés zajlik - mutatott körbe ironikusan parlamenti dolgozószobáján Orbán Viktor kormányfő a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) pénteken rendezett nyílt napján.

A miniszterelnök reggel 9-től dolgozószobájában fogadta a húszfős csoportokba osztott 280 látogatót. A csoportok mellé újságírók is kerültek, az MTI munkatársa sorrendben a hetedik csoport vizitjét kísérte végig.

A dolgozószobába belépő látogatókat a miniszterelnök felesége által sütött pogácsa várta. Orbán Viktor - miután minden vendégét kézfogással fogadta - bemutatta dolgozószobáját. - 1904 és a második világháború között minden miniszterelnök ebben a szobában dolgozott, ha a Parlamentben akadt dolga - mondta a kormányfő, majd a helyiség berendezési tárgyainak történetével ismertette meg a szemlátomást izgatott vendégsereget. - Az íróasztalom is eredeti, amelyet Áder házelnök úr, aki nagyon szívós ember, kutatott fel az épületben. Éppen egy osztályvezető használta, de megkértük, hogy bocsássa rendelkezésemre, ha lehet - fogalmazott Orbán Viktor, a vendégek nagy derültségére.

A miniszterelnök ezután a a kormány üléstermébe vezette a csoportot, ahol elsőként a sarokban álló magyar zászlóra hívta fel a figyelmet. - Ez a darab különösen kedves a szívemnek, mert abból a vég selyemből készült, amellyel Antall József néhai miniszterelnök koporsóját letakarták - ismertette a lobogó történetét Orbán Viktor. Megjegyezte, hogy Horn Gyula kormányfő idején sem a miniszterelnöki dolgozószobában, sem pedig a kabinet üléstermében nem volt nemzeti színű zászló.

Orbán Viktor arról is beszámolt, hogy a kabinet minden kedden 10 órai kezdettel ülésezik. - Ennél a hosszú asztalnál ülnek a kormánytagok, annál a kicsinél pedig az államtitkárok - magyarázta a miniszterelnök. Azt is elmondta, hogy a kormány tagjai mindig felállással üdvözlik őt, amikor belép a terembe.

A kormányfői feladatok közül azt nevezte a legnehezebbnek, hogy minden percben kontroll alatt kell tartania magát, viselkednie kell. - Az ember egy sört sem ihat meg úgy, hogy kiengedjen - fogalmazott Orbán Viktor.

Miután a vendégek által feltett - a miniszterelnök mindennapjaira vonatkozó - kérdésekre részletesen válaszolt Orbán Viktor, egy közös csoportképet is készítettek, amelyen a kormányfőt körbefogják a
mosolygó látogatók.

(MTI)

Ajánló: