Hamarosan feláll a Lockheed-botránnyal foglalkozó vizsgálóbizottság

A Fidesz-Lockheed-ügyet kivizsgáló bizottság fel akarja tárni az előző ciklusban kormánypárti politikusok kapcsolatait is, amelyek révén annak idején a katonai repülőgépek magyarországi eladásában érdekelt hadiipari cégekkel tárgyaltak.

Az Országgyűlés Ügyrendi Bizottsága keddi ülésén támogatta azt a fideszes indítványt, hogy a Fidesz-Lockheed-ügyben felállítandó parlamenti vizsgálóbizottság tekintse át az előző kormányzat és az akkori kormánypárti politikusok tárgyalásait és kapcsolatait a katonai repülőgépek magyarországi eladásában érdekelt hadiipari cégekkel.

Szent-Iványi István (SZDSZ), a bizottság leendő elnöke házszabályellenesnek minősítette a tartalmi kérdéseket érintő és megváltoztató módosító javaslatok elfogadását. Nem tartja kizártnak, hogy a frakció esetleg az Alkotmánybírósághoz fordul.

A vizsgálóbizottság felállításáról szóló határozati javaslat részletes vitája csütörtökön kezdődik.

A vizsgálóbizottság elsősorban a Fidesz-Lockheed-botrányt hivatott kivizsgálni.
Májusban botrány robbant ki amiatt, hogy kiderült: fideszes politikusok levelet küldtek két texasi szenátornak, melyben Steven M. Jonest javasolták a következő magyarországi amerikai nagykövetnek. Steven M. Jones a Lockheed Martin Co. munkatársa volt, amíg az ottani belső vizsgálat kezdetekor fel nem függesztették. Hamarosan távozott is a cégtől.
A botrány miatt lemondott a mintegy 30 aláíró közül Selmeczi Gabriella, a volt társadalombiztosításért felelős államtitkár és Balsay István, a MEH területfejlesztési politikai államtitkára.

(MTI)