Megállították a klórgáz-szivárgást Sajóbábonyon

A mentőegységeknek sikerült felszerelni egy új elzárószelepet, és ezzel megállítani a reggel óta tartó klórgáz-kiszivárgást.

Negyedszerre sikerült a kazincbarcikai BorsodChem speciális műszaki mentőegységnek felszerelni az új elzárószelepet. Ezzel megakadályozták a reggel 9 óra óta tartó klórgáz-szivárgást a sajóbábonyi Észak-magyarországi Vegyi Művek kft. területén - mondta Dobson Tibortól, a Tűzoltóság Országos Parancsnokságának szóvivője.

Csibi Károly ezredes, a Polgári Védelem Borsod-Abaúj-Zemplén megyei parancsnoka elmondta, hogy délutánra már jelentékenyen, mintegy ötödére csökkent a gázkiáramlás. A testület három veszélyhelyzeti felderítő csoportja a klór koncentrációját folyamatosan mérte, az adatok a lakott településeken nem adtak okot veszélyre.

A gyárat hermetikusan elzárták, oda csak tűzoltók, polgári védelmisek és a speciális mentőszolgálat tagjai léphettek be, kizárólag védőruhában és gázálarcban.

A kórházba szállított tűzoltók közül kettőt megfigyelésre bent tartottak, a többieket ellátás után hazaengedtek. Ugyancsak a megyei kórházban ápolnak két gyári tűzoltót is.

Egy vasúti tartálykocsi lefejtése közben sérült meg az elzárószelep, emiatt ömlött a levegőbe

(MTI)

Korábban: