A kormány ellen szavaztak a kisgazdák és a fideszes Tölgyessy Péter

Az adózás rendjéről szóló törvénymódosító előterjesztéshez érkezett képviselői indítványok keddi határozathozatalakor - a szavazási lista tanúsága szerint - az ellenzéki honatyák és kisgazda képviselők többségének támogatásával az Országgyűlés két olyan javaslatot is elfogadott, amellyel a kormány nem értett egyet. Az egyik esetben a Fidesz véleményével ellentétesen szavazott Tölgyessy Péter is.

Az adózás rendjéről szóló jogszabályt a kabinet azért terjesztette be, hogy az APEH és a VPOP vezetője az első fokú adóhatóság ellenőrzését ne csak törvényességi, illetve szakszerűségi felülvizsgálatnak vethesse alá, hanem az adó megállapítását befolyásoló új adat napvilágra kerülése esetén is elrendelhesse az úgynevezett felülellenőrzést.

A parlament 166 igen szavazattal 163 nem ellenében elfogadta Göndör István (MSZP) indítványát, amely szerint nem indítható felülellenőrzés az elévülési határidőn túl.
A módosító javaslatra igent mondott az MSZP- és az SZDSZ-frakció mellett a kisgazda honatyák többsége, valamint Tölgyessy Péter (Fidesz) is.

Ugyancsak támogatta a Ház Danka Lajos (FKGP) kezdeményezését, miszerint a felülvizsgálati eljárás kizárólag az adó megállapítását befolyásoló új tény, adat vagy bizonyíték tekintetében, illetve azok adóvonzataira folytatható le és nem terjedhet ki az egész korábbi ellenőrzésre.
Ennél a módosító indítványnál az összes ellenzéki frakció és a kisgazda képviselőcsoport igennel szavazott a Fidesz és az MDF ellenében.

A képviselők többsége elfogadta az adózás rendjéről szóló törvény módosításának a kormány által is támogatott változtatásait.

(MTI)

Ajánló:

(1999. szeptember 9.)