Átfogó adóellenőrzés a Hit Gyülekezeténél

Az elmúlt hetekben átfogó adóellenőrzést hajtott végre az APEH a Hit Gyülekezeténél és a vallási szervezethez közel álló fővárosi és vidéki vállalkozásoknál és alapítványoknál. Az Országgyűlés keddi ülésén Molnár Róbert (FKGP) interpellációt intézett volna a nemzeti kulturális örökség miniszteréhez "az SZDSZ közeli pártegyházról" címmel. A Hit Gyülekezete szerint a felszólalás az ellenük folytatott kampány része lett volna.

Az elmúlt hetekben átfogó adóvizsgálat indult a Hit Gyülekezeténél, a felekezet hetilapjánál, a Heteknél, a vallási közösség kezelésében működő iskoláknál, az általa létrehozott alapítványoknál és a közösség lelkészeinél.

Tóth Géza szóvivő a Magyar Hírlapnak elmondta: az ellenőrzések semmilyen visszaélést nem találtak, sem a gyülekezetnél, sem a hozzá közeli szervezeteknél, vállalkozásoknál.

A lap úgy tudja, Molnár Róbert az Országgyűlés következő plenáris hete során mondja el interpellációját. A képviselő elmondta: vidéki útja miatt halasztotta el felszólalását, de azt a frakció nem vette le a napirendről.
A Magyar Hírlap információi szerint a kisgazda képviselő az egyházalapításról szóló jogszabály megváltoztatásának indítványozását kérte volna a minisztertől, elkerülendő, hogy "hazánkban akár csak egy család is külön egyházat, pontosabban fogalmazva: szektát alapítson."
Molnár interpellációja szerint a történelmi egyházak az elmúlt ciklusban komoly pénz- és támogatáshiánnyal küszködtek. "A Hit Gyülekezetével ellentétben, a történelmi egyházak nemhogy monumentális csarnokot nem tudtak építeni, hanem meglévő épületeiket sem tudták tatarozni" - véli Molnár.

Tóth Géza a lapnak kijelentette: a Hit Gyülekezete banki kölcsönnel építette csarnokát, mivel az egyháznak évente nyújtott 15 millió forintos állami támogatás nem fedezte volna a költségeket. Tóth úgy fogalmazott: nem a felekezet tehet arról, ha a történelmi egyházak nem tudják fenntartani épületeiket.

A Hit Gyülekezete vezetőségének kedden kiadott állásfoglalása szerint Orbán Viktor hétfői megnyilvánulása, amelyben Kuncze Gábor Hit gyülekezetes barátairól beszélt, "azt látszik igazolni, hogy a jelenlegi hatalom mély ellenszenvvel viseltetik a vallási pluralizmussal szemben". A közlemény szerint "egyre többször fordul elő, hogy vezető politikusok jogtalanul behatolnak a lelkiismeret és a személyiségi jogok felségterületeire".
Tóth Géza elképzelhetőnek tartja, hogy a gyülekezet rágalmazásért feljelenti a felekezet ellen parlamenti kampányt folytató Bánk Attila kisgazda, és Ughy Attila fideszes képviselőket.

Varga Gergely

(Magyar Hirlap)

Ajánló:

Információk, a gyülekezet hang- és videofelvételei és biblia részletek.

Korábban:

(1999.06.24.)