Elolvadhat a MIÉP-frakció

A Kisgazdaszövetség tizenöt napot adott a MIÉP-nek arra, hogy lehetőséget adjon képviselőjüknek, Cseh Sándornak a parlamenti megszólalásra. Ha továbbra is fennmarad a rossz viszony, a szövetség felszólítására Cseh kilép a MIÉP-frakcióból, s átül a függetlenek közé. Az sem kizárt, hogy egy idő után a képviselő az FKGP-ben folytatná pályafutását. Ha ez bekövetkezik, az SZDSZ ismét az Alkotmánybírósághoz fordulhat.

A Kisgazdaszövetség elégedetlen a MIÉP-pel kötött szerződéssel, ezért levélben fordult a párt elnökségéhez, frakcióvezető-helyettesi poszt megszavazásával engedjék szóhoz jutni a T. Házban Cseh Sándort, a szövetség egyetlen képviselőjét. Sérelmezik továbbá, hogy a MIÉP nem tartotta be a tavalyi választásokra kötött megállapodást, s nem módosította a közös listákat.
Ha ez tizenöt napon belül nem történik meg, a Kisgazdaszövetség fontolóra veszi Cseh visszahívását és átültetését a függetlenek közé. Utassy Béla, a szövetség főtitkára lapunknak elmondta nem kizárt, hogy Cseh a kötelező hat hónapos várakozás után a kisgazdapárt frakciójában is politizálhat.
Hozzátette: elképzelhető, hogy ez a döntésük a MIÉP-frakció végét jelentené, de ez legyen az ő gondjuk.
Lányi Zsolt meglepve értesült a hírről, s nem tartja valószínűnek, hogy Cseh érkezése örömmel töltené el a kisgazdafrakciót. Az FKGP alelnöke hozzátette, új képviselő csatlakozásáról először a pártelnökségnek, majd a frakcióvezetésnek kell döntenie.
Győri Béla, a MIÉP szóvivője lapunknak úgy fogalmazott: azt ír a Kisgazdaszövetség, amit akar, a MIÉP-nél nem veszik figyelembe az egyesület álláspontját. Győri úgy véli, töretlen a bizalom Cseh Sándor iránt, ugyanis a képviselő megválasztása után aláírásával garantálta, hogy nem lép ki a frakcióból.
Az SZDSZ elképzelhetőnek tartja, hogy a parlament illetékes bizottságához és az Alkotmánybírósághoz fordul a MIÉP-frakció ügyében, amennyiben Cseh valóban távozik onnan.
Halmai Gábor alkotmányjogász szerint a MIÉP képviselőcsoportjának már Szabó Lukács kizárásakor meg kellett volna szűnnie, mivel az Alkotmánybíróság kimondta, minimum annyi képviselővel kell rendelkeznie a pártnak, amennyivel bekerült az Országgyűlésbe. Nem változtat a lényegen, hogy tizenhárom helyett eggyel kevesebb MIÉP-es ül majd a parlamentben, hiszen a frakció létezéséhez az Alkotmánybíróság határozata értelmében legalább 14 képviselővel kellene a pártnak rendelkeznie - tette hozzá Halmai.

(Magyar Hirlap)