Németország mindenképpen támogatja hazánk uniós törekvéseit

Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter csütörtökön Martonyi Jánossal tárgyalt. A magyar külügyminiszter elmondta, hogy hazánk az uniós csatlakozáshoz könnyű és gyors megmérettetést remél. Német partnere pedig országa pártoktól és kormányoktól független támogatásáról biztosította Magyarországot.

A magyar diplomácia vezetője a sajtó képviselői előtt kiemelte, hogy Németország - és személyesen Hans-Dietrich Genscher is - sokat tett a magyar átalakulás érdekében az elmúlt tíz évben, és ez a segítség nem ért véget. Martonyi János a megbeszélésen a német politikus érdeklődésére jelezte, hogy Magyarország egy sima tárgyalási sorozat után mielőbb szeretne bekerülni az Európai Unióba.

Válaszul Hans-Dietrich Genscher Németország támogatásáról biztosította, mert - mint elhangzott - ezt nem egyszerűen a politikai elit, hanem a német nép túlnyomó többsége támogatja.

- Ez táplálkozik a német-magyar rokonszenvből és abból a felismerésből, hogy Németország alapvető érdeke a közép-európai bővítés, vagy ahogy azt most helyesen nevezzük, Európa újraegyesítése - fűzte hozzá Martonyi János.

A német politikus köszönetet mondott azért, amit tíz évvel ezelőtt az akkori magyar kormány és a magyar nép tett a német újraegyesítésért.

- Mi Németországban soha sem felejtjük el, hogy Magyarország, a magyar nép nyitotta meg a vasfüggönyt – emelte ki. Hozzátette: ezzel Magyarország nemcsak Németország, hanem egész Európa újraegyesítéséhez járult hozzá.
Mint mondta, részben emiatt érez Németország erős elkötelezettséget Magyarország EU-csatlakozása iránt.

- Mi is köszönjük a németeknek az akkori lehetőséget arra, hogy valami jót és nemeset cselekedjünk, ezáltal visszanyerjük a saját magunkba vetett hitünket s reményünket a jövőben. Ami azután történt az elmúlt tíz évben, bizonyította, hogy az akkori lépés helyes volt - fűzte hozzá Martonyi János.

(MTI)

Ajánló: