Módosítják az FKGP pártalkotmányát

Várhatóan február közepén jelenti be Torgyán József, hogy indulni kíván-e a koalíció jelöltjeként a köztársaságielnök-választáson. Ezt Bernáth Varga Balázs közölte a Magyar Hírlappal, hozzátéve, hogy ugyanekkor kerülhet sor a párt alkotmányának módosítására is. Elképzelhető, hogy a tisztújításra vonatkozó eddigi szabályokat megváltoztatják, hogy Torgyán József egy negyedik ciklusra is a párt elnöke maradhasson.

Valószínűleg február közepén derül ki, hogy Torgyán József élni kíván-e a Fideszszel kötött koalíciós szerződésben foglaltakkal, s indul-e a köztársaságielnök-választáson mint a koalíció jelöltje.
Mint ismert, a kisgazdapárt alelnökei közül Lányi Zsolt és Gyimóthy Géza is Torgyán József jelölését támogatja. Ezzel szemben a Fidesz, bár vétójoga van a kisgazdák javaslatával szemben, egyelőre még nem jelezte, elfogadnák-e az FKGP jelöltjét sajátjuknak is.
Bernáth Varga Balázs főtitkár elismerte, "felvetődtek olyan tervek", hogy a párt alkotmányát a február közepén esedékes országos gyűlésen módosítják, ha Torgyán mégsem kíván indulni a legfőbb közjogi méltóság posztjáért, de ennek paragrafusai még nincsenek kidolgozva.
A pártalkotmány megváltoztatására azért lenne szükség, mert 2002-ben véget ér Torgyán József pártelnök harmadik vezetői ciklusa, s a párt alapszabálya nem ad lehetőséget, hogy újabb időszakra az FKGP első emberévé megválasszák. (Torgyán 1991 júniusa óta áll pártja élén, legutóbb a tavalyi választás után erősítették meg posztján.)
Az előkészítő munkát szakértői csoport végzi Bánk Attila frakcióvezető irányításával, de a részletekről még egyetlen kisgazda politikus sem kívánt nyilatkozni. Turi-Kovács Béla, aki tagja ennek a bizottságnak, csupán annyit mondott, novemberben az elnökség elé terjesztenék elképzeléseiket, amelynek tartalma egyelőre nem végleges és nem is publikus.
Bernáth Varga ennél is fontosabbnak nevezte, hogy az FKGP polgári tagozata megerősödjön, s ehhez a négy-öt éve felállított, különböző szakterületekkel foglalkozó kollégiumok státusát is szabályozni kell. Ez szintén a pártalkotmány módosítását igényli, amelyet az országos gyűlésnek, csakúgy mint a pártelnöki mandátum meghosszabbítása esetében, kétharmados arányban kell elfogadni.

Gréczy Zsolt

(Magyar Hirlap)

Ajánló:

(Lakonikus információk a pártról.)

Korábban:

(1999. szeptember 12.)