25 ezer forintra nőhet a minimálbér, emelkedik a gyermekek utáni adókedvezmény

A Fidesz siófoki frakcióhétvégéjének eseményeiről beszámoló Szájer József frakcióvezető kijelentette: a legnagyobb kormánypárt képviselőcsoportja minimálbér 11,1 százalékos emelését javasolja. A Fidesz frakciója arról is döntött, hogy a Lockheed-botrány következtében a Miniszterelnöki Hivatalból távozott két képviselőt parlamenti bizottsági tisztségekre javasolják.

Szájer József elmondta, hogy az adótörvényekkel és a költségvetéssel kapcsolatosan több javaslatot is megfogalmazott a frakció. Egyebek mellett azt, hogy a minimálbér az inflációnál nagyobb mértékben emelkedjen. E tekintetben 25 ezer forintot tartanák kívánatosnak, amely 11,1 százlékos növekedést jelent. Ilyen mértékű emelésre - mint rámutatott - az elmúlt évek során nem került sor. A frakció arról is döntött, hogy a táppénzzel kapcsolatosan - kisvállalkozók érdekképviseleteinek észerevételezései alapján - azt javasolják a kormánynak, hogy ne változtasson a jelenlegi rendszeren - a munkáltató továbbra is csak az első 15 munkanapot fizesse teljes egészében, szemben a kormány által javasolt 30 nappal.

Járai Zsigmond szerint az adórendszerrel kapcsolatos vitában teljes volt az egyetértés a kormány és a frakció között abban, hogy fokozatosan csökkenteni kell az adóterheket legalább évi 1-1,5 százalékkal. A családtámogatások egy része egyébként az adórendszerben jelenik meg azzal, hogy 30 százalékkal nő jövőre a gyermekek után igénybe vehető adókedvezmény. A tervek szerint a lakásépítésre, felújításra, vagy vásárlásra felvehető hitel kamata 15 százalék lesz, szemben a mai 22 százalékkal. Az új támogatási rendszer első elemeit már januártól bevezetik.

Kompromisszum született a kormány és a frakció között az áfa-visszaigénylés jelenlegi rendszerének megváltoztatásáról. Az egyzetetés után az alapvető rendszer megmarad. A tervezettel ellentétben viszont nem a 200 ezer, hanem a 300 ezer forint feletti áfa-visszaigénylés idejét növelik 30-ról 45 napra.

A frakció a várakozásoknak megfelelően úgy döntött, hogy a Lockheed-levélbotrány következtében a Miniszterelnöki Hivatalban betöltött posztjáról távozott Selmeczy Gabriellát a parlament egészségügyi és szociális bizottsága alelnökének, Balsay Istvánt a területfejlesztési bizottság elnökének javasolják megválasztani.

(MTI)

Korábban:

1999. 05. 21.