Gettóba zárt szexpiac?

Zárt szórakoztatóipari negyed lesz a legális prostitúcióra kijelölt türelmi zóna - tájékoztatta a Magyar Hírlapot Juharos Róbert fővárosi és parlamenti fideszes képviselő. A terület közművesítését közpénzből a fővárosi önkormányzat finanszírozná. Az elképzelések szerint az egész budapesti szexipart fallal, vasúti vágánnyal vagy bármi más módon körülzárt területre telepítenék. Ide költöznének a peep-show-k, szex-shopok is.

A helyszín egyelőre nem ismert, a józsefvárosi önkormányzat nem hozza nyilvánosságra Budapest azon pontjait, ahol a törvényi korlátokat betartva kialakítható a vigalmi negyed. Ezzel, az esetleges telekspekulációnak akarják elejét venni. A területet ugyanis kisajátítaná a főváros, az ott lakókat pedig elköltöztetnék.
Ezeken a területeken egyébként sok minden megengedett: a lányok akár lakókocsit is felállíthatnak, sőt elvileg bármilyen építményt is, ám kizárólag saját használatra - tudtuk meg Borai Ákostól.

A VIII. kerület befogadná a prostituáltak övezetét, ezt azonban több feltételhez kötjük - mondta Csécsei Béla polgármester. A kerület hatvanfős rendőri egységet szeretne látni a negyed utcáin. Az elképzelések szerint mindenképp a Hungária körgyűrűn belül kell helyet találni. Feltételül szabták a lakók elköltöztetését is. Az még kérdéses, mi lenne a sorsuk az így megürült lakóházaknak.
A VIII. kerület emellett kompenzációt vár a fővárostól a költségekre. Többet kérnének a forrásmegosztás alapjából azon kerületek kárára, amelyekben nem épül vigalmi negyed. Azonban Józsefváros mindentől visszalép, ha egyedül náluk kapnak helyet az örömlányok. Márpedig a többi huszonkét önkormányzat nem tülekszik a lehetőségért. Így viszont elvesztik egyetértési jogukat a fővárosi rendelet megalkotásában. Vétójoguk ugyanis csak azoknak a kerületeknek van, amelyek javaslatot tesznek arra, hol tudnák elképzelni a vigalmi negyedet. A vétójogot elvesztett kerületekre a főváros elvileg ráerőltetheti akaratát.
Ez történhet a XIV. kerület esetében is, ahol egyre több prostituált tűnik fel, ugyanakkor a testület még a nyáron határozott nemet mondott a negyedre.

Demszky Gábor szeptemberben egy asztalhoz ül a kerületi polgármesterekkel. Ugyanakkor a főváros sem tudja még pontosan, miről vitázzon majd a kerületekkel, mert helyenként nem értik a törvény szövegét. Bihari László, a jogi osztály vezetője kiemelte: ott kell kijelölni türelmi zónát, ahol tömeges a prostitúció. Maga a fogalom azonban még tisztázásra vár.

A vidéki városokban sem tartanak még előrébb. "Pécs városában egyelőre számítógépeken folyik a feltérképezése azon helyeknek, ahol türelmi zóna kialakítása egyáltalán szóba jöhet. Konkrét elképzelésről azonban még koncepcionális szinten sem beszélhetünk. Egyelőre gondjaink vannak a jogszabály némely szakaszának értelmezésével is" - közölte Kerényi János alpolgármester.

Az önkormányzatok bizonytalankodásaira Borai Ákos úgy reagált, szerinte egyszerű és érthető a törvény. A "tömeges megjelenést" például - a Büntető törvénykönyvben ismert formájához hasonlóan - a jogszabályok egy darabig próbálják megragadni, aztán a jogalkalmazóra bízzák annak definiálását.

(Magyar Hirlap)