Eltűntek a kedvező bizonyítékok Tanyi György rendőrségi aktáiból

Az elveszett híváslista a vádlott ártatlanságát bizonyítaná az ügyvéd szerint

Olyan iratok tűntek el a rendőrségi aktákból, amelyek Tanyi György ártatlanságát bizonyítják, tudta meg a Blikk a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Az egyebek mellett Markovics Ádám vállalkozó Mercedesének felrobbantatásával és csalással vádolt Tanyit 1997 novemberében Interpol-körözés alapján fogták el Bécsben, majd hozták haza.

gTanyi Györgyöt egy tanúvallomás alapján azzal vádolják, hogy saját telefonján ő adott megbízást 1996. október 25-én Juhász Jánosnak, hogy az Erzsébet téren dobjon kézigránátot Markovics Ádám vállalkozó Mercedese alá. Markovics a bíróság előtt valószínűsítette, hogy nem is neki, hanem Tasnádi Péter közelben parkoló, ugyanolyan típusú Mercedesének szánták a gránátot.

A szerdai tárgyalási napon az ügy vizsgálója, M. I. törzszászlós nem tudta megmagyarázni a bíróságnak, hogy a vizsgálati anyagból hova és mikor tűnt el Tanyi telefonjának híváslistája, ami bizonyította, hogy a vádlott nem is beszélt az adott napon Juhásszal.

- Ugyancsak eltűnt Pribula Attila azon vallomása, amelyben visszavonta a Tanyi György elleni korábbi terhelő vallomását. A vizsgáló arra hivatkozott, hogy tanulmányi szabadságon volt, és akkor kallódhattak el az iratok - tudtuk meg dr. Retteghy Istvántól, Tanyi védőjétől.
Aki a fordulat ellenére sem terjeszti elő egyelőre a szabadlábra helyezési kérelmet.Juhász és Pribula azt állította a bíróság előtt, hogy a Tanyi Györgyre nézve terhelő rendőrségi vallomásukat kényszer hatására írták alá, de azokat vissza is vonták.

- Férjemet Kiss Ernő (korábban a Központi Bűn-üldözési Igazgatóság vezetője - a szerk.) maffiatábornoknak nevezte a televízióban, most pedig sorra kiderül, hogy egy szó sem igaz az egészből - tudtuk meg Tanyi Györgyétől. - a rendőrség minden olyan bizonyítékot eltüntetett, ami a férjem mellett szól.

Dr. Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója elmondta: nem illetékesek nyilatkozni bírósági szakaszban lévő ügyről. A per szeptember 29-én folytatódik.

Sz. L.

(Blikk)