Elkészült a fővárosi keresetlevél a 4-es metró ügyében

Elkészült az a keresetlevél, amelynek alapján a főváros perben kívánja rákényszeríteni az államot arra, hogy átadja részére azt a pénzt, amelyet még a nyáron jogerősen megítélt a bíróság a 4-es metró építésére.

Bőhm András SZDSZ frakcióvezető elmondta, hogy a korábbiakhoz képest megváltozott a jogi javaslat. Részleteket azonban várhatóan csak pénteken, az MSZP-vel közösen tartandó sajtótájékoztatójukon tesznek közé. Ezen egyébként szó lesz mindazokról a fontos ügyekről, amelyekről a napokban megegyezésre jutottak a koalíciós társak. Így például a BKV-nak szánt újabb többlettámogatásról, a főváros és a kerületek közti forrásmegosztás helyzetéről, valamint a helyi vagyonadóztatásról.

A frakcióvezető elmondta: a BKV várhatóan októberben jut hozzá ahhoz a 2,5 milliárd forinthoz, amelyet nemrég szavazott meg a közgyűlés. A főváros jövő évi költségvetésében pedig ennél jóval nagyobb összeg biztosítását tervezi a városvezetés. Az építmény és telekadó bevezetésének időpontjáról azonban továbbra is megoszlanak a pártvélemények. A 2001-es időpont túl közel lenne a következő évi választásokhoz. Ezért azt vizsgálják, hogy a jövő évi bevezetéshez megvannak-e a szükséges feltételek.

(MTI)