Most Baja indítana hortobágyi vizsgálatot

A Magyar Hírlap információi szerint Baja Ferenc ma kezdeményezni fogja, hogy a parlament környezetvédelmi bizottságának ellenőrzési albizottsága vizsgálja ki a Hortobágyi Nemzeti Parkban történteket.

A szocialista politikus azt reméli, hogy a vizsgálat során kiderül, valós okok miatt indított-e Pepó Pál környezetvédelmi miniszter fegyelmi eljárást a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatójával, Aradi Csabával szemben. Szeretnének választ kapni Pepó Pál és a Hortobágyi Természetvédelmi és Közhasznú Társaság (Hortobágyi Kht.) összeférhetetlenség-gyanús együttműködésének a hátteréről is. Mindenekelőtt arra, van-e anyagi érdekeltsége a környezetvédelmi miniszternek az általa felügyelt kht.-ban?

A feladata szerint a törvényesség és a jogszerűség betartásán őrködő bizottság sürgős összehívását indokolja, hogy a múlt héten a környezetvédelmi bizottság kormánypárti többsége - arra való hivatkozással, hogy tart még a fegyelmi eljárás - elvetette a miniszter meghallgatását. Ez a paritásos alapon működő ellenőrző testületben nem fordulhat elő, hiszen az SZDSZ (képviselője Fodor Gábor) támogatja Baja javaslatát.

A tervek szerint az alakuló ülésre bekérik a fegyelmi vizsgálat teljes dokumentációját. A későbbiekben pedig szeretnék meghallgatni a környezetvédelmi minisztert és a nemzeti park igazgatóját, Aradi Csabát is.

Egyetért az újabb vizsgálat megindításával Illés Zoltán is, a környezetvédelmi bizottság fideszes elnöke. Illés lapunknak elmondta: semmi akadálya annak, hogy a két testület párhuzamosan informálódjon a hortobágyi eseményekről.

(Magyar Hirlap)

Ajánló:

Korábban:

(1999.09.02.)