Torgyán mégis elfogadja a költségvetést

Torgyán József megerősítette: nem lesz koalíciós szakítópróba a költségvetés, mert azt az FKGP elfogadja. Igényük és a kormány költségvetésében szereplő 250 milliárd közötti 163 milliárdos különbözet fedezete előteremthető a szakértőik által kimutatott, több mint 700 milliárd forint adó- és tb-kintlévőség behajtásából.

Már tavaly megállapodtunk arról, hogy a 2000. évi lesz az első olyan költségvetés, amelyik nem bázisszemléletű, hanem a feladatokhoz igazodik, így a 413 milliárdos igényünk teljesen szakmai jellegű és nem feszíti a koalíciót - közölte Torgyán József vasárnap a Csurgói Napok lakossági fórumát megelőző sajtótájékoztatóján.

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter kifejtette, hogy az igényelt összegre a 2002 januárjára várt EU-csatlakozás szempontjából nagy szükség van, mert az uniós agrárkvótákat mindig az utolsó három év átlaga nyomán szabják meg. Márpedig, ha a kívánt mértékű hazai agrár- és vidékfejlesztések megkésnek, erről a kvótaelőnyről lemaradunk, ami évtizedekkel vetheti vissza a magyar mezőgazdaságot.

Forrás lehet még az inflációs ráta kedvezőbb alakulása, valamint a jelenlegi 9 milliárd dolláros devizatartalék esetleges 1-1,5 milliárdos növekedése. Emellett a további koalíciós egyeztetések során is találhatnak többletpénzt. Mindez más ágazatok - például az oktatásügy - számára is előnyös lehet - hangoztatta a pártelnök-miniszter.

(MTI)