Vizsgálatot indított az Országgyűlés honvédelmi bizottsága a Pristinában szolgáló magyar katonák téli táborhelyének kialakítására kiírt pályázat, valamint a tender elbírálásának szabályosságáról. Az ellenőrzési albizottság kitér arra is, teljesíti-e a nyertes cég a 604 millió forintos szerződésben vállaltakat. A műszaki átadás megkezdése csúszik, a konténereket ugyanis a jugoszláv hatóságok nem engedték át a határon.

Csak ma indítják útnak Koszovó felé a magyar KFOR-katonák végleges szállásául szolgáló konténereket, pedig a tábor műszaki átadásának megkezdését szeptember 28-ára tervezte a tárca.

A Népszava tegnapi számában beszámolt róla: a jugoszláv hatóságok nem engedélyezték a konténereket szállító vasúti szerelvény belépését, ezért a tábortelepítésre kiírt pályázatot elnyert cég tíznapos veszteglés után visszafordította a szállítmányt.
A konténereket jelentős kerülővel - Románián, Bulgárián és Macedónián át - kamionon juttatják el Koszovóba, várhatóan négy nap alatt.

Major József, a tendernyertes Major Rt. vezetője lapunknak elmondta: előzetesen beszereztek minden szükséges engedélyt, a jugoszláv hatóságok mégsem engedélyezték a belépést. Ezt semmivel nem indokolták - közölte. Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője múlt heti tájékoztatóján még szeptember 28-át jelölte meg a műszaki átadás kezdetének.

A késlekedésről Major elmondta: a minisztériummal kötött szerződésben a végleges átadás időpontjaként október nyolcadika szerepel. Ezt tartani tudják.
A szerződésben vállaltakról, a pályáztatás körülményeiről az Országgyűlés honvédelmi bizottságának ellenőrző albizottsága vizsgálatot indít.

Lányi Zsolt, a testület elnöke szerint tisztázni kell azoknak a híreknek a valóságtartalmát, amelyek szerint a konténertábor sokkal többe került, mint az Okucaniban szolgáló magyar katonák állomáshelyének kialakítása, és ellenőrizni kell a nyertes által vállalt határidők betartását is.

Az albizottságot vezető Juhász Ferenc lapunknak elmondta: a minisztériumtól bekérik a tender valamennyi dokumentumát, csak ezek ismeretében tudnak dönteni az érintettek esetleges meghallgatásáról.

A HM szóvivőjének tájékoztatása szerint a tábortelepítésre kiírt pályázatra csak a Major Rt. adott be érvényes ajánlatot, a többi jelentkezőt ki kellett zárni. A győztes 604 millió forintos megbízatást kapott, amelyet értesülésünk szerint az azóta felmerült újabb munkák miatt további százmillióval megtoldottak.

A Major Rt. - amely az Okucani tábort is telepítette - egy igen drága, sarkvidéki körülményekre tervezett kanadai konténert telepít Pristinába.
A magyar KFOR-egység parancsnoka, Papp Gyula szerint a szélsőséges időjárás miatt indokolt a dupla hőszigetelés, mert éjszaka már most is 5 fok van, míg napközben még 40. Télen mínusz 20-30 fokra számítanak.

A parancsnok egy múlt heti tájékoztatón visszautasította, hogy luxuskörülmények közé kerülnek a katonák - a konténer belső berendezése puritán, a honvédségben rendszeresített vaságyakkal, asztalokkal van felszerelve.

Haszán Zoltán

(Magyar Hirlap)