Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Panaszbizottsága szerint a Sláger Rádió megsértette a médiatörvényt, amikor a "Szent Koronából viccet faragott". Az ORTT szerint ugyanis a kifogásolt műsorrészlet túlment az ostoba tréfálkozás keretein.

Az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottsága szeptember 15-én állampolgári bejelentésre megvizsgálta a Sláger Rádió Műsorszolgáltató Rt. augusztus 18-án 8-9 óra között elhangzott Bumeráng című műsorát.

A kigúnyolt Szent Korona
Az [*****] György Gábortól, a Sláger Rádió vezérigazgatójától megtudta: a kifogásolt mondat a következő volt: "Az [augusztus 20-ai] ünnepség csúcspontja akár az is lehetne, ha Koltay Gábort, mint a Szent Koronát kilőnék."

A Panaszbizottság szerint a Sláger Rádió megsértette a rádiózásról és televíziózásról szóló törvényt, amely a következőket írja elő: a műsorszolgáltató gondoskodik a nézők széles köre, illetve minél több csoportja érdeklődésének színvonalas kielégítéséről. Különös figyelmet fordít az egyetemes és a nemzeti kulturális örökség ápolására, a kiskorúak testi, lelki és erkölcsi fejlődését, érdeklődését szolgáló ismereteit gazdagító műsorszámok bemutatására .

Az eljáró tanács osztotta a panaszos álláspontját abban a tekintetben, hogy a bepanaszolt műsorrészlet túlment az ostoba tréfálkozás keretein is, az blaszfémia, magasztos dolog kigúnyolása volt.
A műsor a panaszbizottság szerint ezáltal nem felelt meg a köz-műsorszolgáltató feladatokat is ellátó műsorszolgáltatóval szemben felállított, törvényben foglalt elvásároknak - idézte az MTI az ORTT-t.

György Gábor szerint kereskedelmi rádiókra nem vonatkozik az a paragrafus, amelyre az ORTT hivatkozott, Azt mondta: ezt csak a közszolgálati és közműsor-szolgáltatókra vonatkozik, vagyis voltaképpen csak a Magyar Rádióra.

Hozzátette: szerinte az ORTT "fut a pénze után", ezért "fújta fel az ügyet". Ő ugyanis már korábban levelet írt a panaszosnak, amelyben elnézést kért tőle, ha az említett mondattal megsértették volna az érzelmeit.
György akkor azt írta: a Bumeráng egy komédiázós műsor, amelyet másképp kell értékelni, mint egy hírműsort.

[*****]

Ajánló: