A Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóját tegnap meghallgatták a környezetvédelmi tárcánál

Meghallgatták tegnap a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóját a Környezetvédelmi Minisztériumban. A számviteli törvény megsértésével gyanúsított Aradi Csabának többek között arra kellett választ adnia: miért kötött több, a Nemzeti Park számára rendkívül hátrányos szerződést.

Mint azt a Blikk megírta, a HNP vezetője ellen hűtlen és hanyag kezelés gyanúja miatt egy hónapja vizsgálat indult.

Azóta kiderült, Aradit a számviteli törvény megsértésével is gyanúsítják.Kiss Edit helyettes államtitkár utasítására Aradi Csaba, a Hortobágyi Nemzeti Park állásából felfüggesztett, majd visszahelyezett igazgatója tegnap ügyvédje kíséretében a Környezetvédelmi Minisztériumba ment meghallgatásra.

Orosz János ügyvéd lapunknak elmondta: Aradi Csaba azért nem nyilatkozik, mert a minisztérium szolgálati titoknak minősítette a vizsgálat anyagát képező dokumentumokat. - Ennek ellenére továbbra is tájékoztatni fogom a sajtót - ígérte az ügyvéd.

Lapunk birtokába jutott dokumentumok szerint a magyar állam számára meghökkentően hátrányos szerződést kötött a Hortobágyi Nemzeti Park a budapesti Két Dimenzió Rt.-vel. A hortobágyiak tíz évre jelképes összegért, hektáronként 100 forintért, úgy adták bérbe a szóban forgó, 3600 hektár földterületet, hogy annak összes hátránya a Nemzeti Parkot sújtja.Pedig a szerződésből kiderül, a bérbeadás nagy üzleti lehetőségeket hordoz magában.

A bérlő ismeretterjesztő programok szervezését, bonyolítását, oktatási és tudományos célú programok, bel- és külföldiek részére madármegfigyelési rendezvények szervezését vállalta. Ezenkívül természetfotózási és filmforgatási lehetőség, bérvadászati, élővad-befogási tevékenység, lőtt és befogott vadak értékesítése szerepel.

Érthetetlen, hogy a HNP belement abba is: a budapestiek egy harmadik személlyel is üzleti szerződést köthetnek a bérbe vett földekre és azokon bérvadászatra is. Ráadásul a Hortobágyi Nemzeti Park a bérlőnek ingyen szállást ad a Nyugati Fogadóházban.Megtudtuk, a Két Dimenzió Rt. évente öt őzbakot, 13 őzsutát, 50 nyulat, 45 fácánt és vaddisznót lőhet ki. Ez azért rendkívül jó üzlet számukra, mert egyetlen kilőtt vaddisznó árából megtérül a 360 ezer forintos éves bérleti díj. Ráadásul a vad élőhelyének fenntartásáról, fejlesztéséről, etetéséről, rendkívüli időjárási körülmények esetén mentéséről és a hóekézésről sem neki, hanem a Hortobágyi Nemzeti Parknak kell gondoskodni.A vadászsikerek érdekében a park hét magaslest adott át.

Szerettük volna utolérni a Két Dimenzió elnök-vezérigazgatóját, hogy megkérdezzük tőle, miként tudott ilyen előnyös szerződést kötni a Nemzeti Park igazgatóságával. A cégbélyegzőn jelzett címen azonban nem a társaság telephelyét, hanem csak az elnök-vezérigazgató nevére bejelentett magánlakást találtunk.

Virág Márton - Tóth Ferenc

(Blikk)

Korábban:

(1999. szeptember 30.)