Miután az már eldőlt, hogy a mélygarázs felett nem épül Nemzeti Színház, a kerülettől várják a térség rendezési tervének módosítását.

Atkári János főpolgármester-helyettes a kultusztárca államtitkárával, Várhegyi Attilával folytatott pénteki megbeszélése után elmondta, hogy a megegyezés a tárca, a főváros és az V. kerület szempontjainak együttes figyelembevételével jöhet majd létre.

Várhatóan egyetértés alakulhat ki abban, hogy az eredeti térszintet egy méterrel meg nem haladó építmény kerüljön a garázs fölé. A kerület közparkot látna szívesen a garázs.

A városrész képviselő-testülete várhatóan október 12-én foglal állást a formálódó elképzelésekről. Abban egyetértenek a fővárossal, hogy a szabályozási terv módosítása során a mélygarázs és a városháza projektjeit együtt kell kezelni.

Bőhm András fővárosi SZDSZ-frakció vezetője ismeretei szerint a BRFK egykori épületét szállodává alakító izraeli cég érdekelt a beruházás kiterjesztésében. Részt vállalnának abban a számukra is hasznos megoldásban, hogy például üvegtetejű konferenciaközpont jöjjön létre a mélygarázs felett.

A Volán-buszokat mindegyik érintett fél kitelepítené a térről, s a várótermet műemlékként meghagyná a helyén.

(MTI)