Orbán Viktor még nem döntött elfogadja-e Demszky ajánlatát

Orbán Viktor megkapta Demszky Gábor levelét, amelyben a főpolgármester találkozót kezdeményez a kormány és a főváros közötti elmérgesedett kapcsolat javítására. A kormányfő azt mondta Híradónknak, egyelőre nem döntött arról, igent mond-e a főpolgármester kezdeményezésére. Hozzátette, nem tart attól a pertől, amelyben a főváros 96 milliárd forintot követelnek az államtól a felbontott metró-szerződés miatt.

Orbán Viktor miniszterelnökOrbán Viktor és Demszky Gábor megbeszélésének legfontosabb témája a négyes metró kérdése lenne. A budapesti városvezetés ugyanis csütörtökön keresetlevelet adott be a Fővárosi Bíróságon, amelyben összesen 96 milliárd forintnyi kártérítést követel a kormánytól, amiért az nem teljesítette a fővárossal kötött metrófinanszírozási szerződést. Demszky Gábor azt mondta, reméli, Orbán Viktor válaszol levelére és találkozik vele.

"Ha a négyes metró ügyében sikerül kompromisszumra jutnunk, pl. a fizetési feltételeket módosítva, kölcsönös megegyezéssel, akkor természetesen a főváros eláll a pertől."

Demszky Gábor, Budapest főpolgármestereOrbán Viktort pénteken egy iskolaavatáson értük utol, Békés megyében. A miniszterelnök megkapta Demszky Gábor levelét, de még nem döntött arról, hogy találkozik-e a főpolgármesterrel. Orbán Viktor azt mondta, nem ijedt meg a majd' százmilliárdos fővárosi követeléstől.

"A polgármester, illetve Budapest városa egyfajta partizánharcot, úttörő koromra emlékeztető számháborús küzdelmeket folytat a kormány ellen. Én nem tudom nyomon követni, hogy hány perben, meg hány milliárdot követel a polgármester úr a kormányban. Én csak azt tudom, hogyha a fővárosban bármi baj van, vagy neki bármilyen személyes baja van, az első dolog, hogy a kormányt emlegeti. Most ilyen körülmények között elég nehéz együttműködni, úgyhogy nem tudom, hogy mi van az utolsó keresetlevélben, de bízom benne, hogy a dolgok majd jóra fordulnak."

Ha a vitás kérdésekben nem tudnak megegyezni, akkor a budapesti vezetés további pereket fontolgat, például az Erzsébet téri gödör helyreállítása érdekében.

(RTL KLUB)