Schwajda egy mesterséges dunai szigetre álmodta meg az új Nemzeti Színházat

Lehet, hogy megvalósul Schwajda György álma. A Nemzeti Színház kormánybiztosa a Dunára építtetné legszívesebben a teátrumot.

A mostani legújabb elképzelés szerint az épület egy mesterségesen létrehozott félszigeten állna, a kormány által kijelölt expóterület mellett. A különleges terv megvalósulása több milliárdos pluszköltséget jelentene.
Az alkotók elképzelése szerint a Lágymányosi és a Petőfi híd között hoznák létre a félszigetet, amelyen a leendő Nemzeti Színház állna.

Gegesy Ferenc, a IX. kerület polgármestere elmondta: "Egy új területen, ahol nincs a régi épített környezetnek korlátozó szerepe, itt szabadabban szárnyalhat az építész fantáziája, tehát itt egy nagyon érdekes, egyedi Nemzeti Színház építhető fel."

Az ötletet a Sydney-i Operaház adta, amely szintén egy mesterségesen létrehozott földnyelven épült. Szakemberek szerint azonban az árvízveszély és a hajózási útvonalak miatt elképzelhetetlen, hogy a hatóságok engedélyezzék, hogy komolyabban szűkítsék a Duna szélességét. Az új helyszín szükségessé tenné a HÉV átköltöztetését, és egy új közlekedési csomópont kialakítását is, ami közel 1 milliárd forintba kerülne. Arra pedig becslésünk sincs, mennyit emészthet fel a mesterséges földnyelv kiépítése. Amennyiben a terv mellett döntenek, módosítani kell a terület rendezési tervét, amelyhez a főváros hozzájárulása kell.
Ezzel kapcsolatban Demszky Gábor azt mondta Híradónknak, még nem keresték meg őket az új elképzeléssel. Úgy tudjuk, hogy várhatóan két héten belül elkészülnek a világon szinte egyedülálló építkezés tervei és költségvetése.

(RTL KLUB)