Gál tagadja a zsarolókazetta létét

Gál Lászlónak, a Belügyminisztérium rendvédelmi szolgálata vezetőjének nincsen birtokában olyan videofelvétel, amely felsőbb rendőri vezetőkről készült Békés megye egyik vendégházának klubjában - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Könyves Krisztina, a BM szóvivője.

A szóvivő Pallag László békési kisgazda politikusnak arra a kijelentésére reagált, amely szerint exkluzív night klub is működött itt, és Gál Lászlónak, a korábbi Békés megyei főkapitánynak birtokában vannak olyan videofelvételek, amelyek felsőbb vezetőkről készültek, s ezekkel - a képviselő szerint - úgymond "fogni tudja" a rendőrtábornok az érintetteket.

A kisgazda politikus hazudik, amikor azt állítja, hogy létezik olyan videokazetta, amellyel zsarolhatók lennének felsőbb vezetők - ezt Pintér Sándor belügyminiszter nyilatkozta a TV3 esti híradójában. Ugyanott Pallag László FKGP-képviselő elmondta: parlamenti bizottságot kezdeményez az ügy kivizsgálására.

Gál Lászlónak nincsenek birtokában olyan videofelvételek, amelyek felsőbb rendőri vezetőkről készültek egy klubban, ahol állítólag szexszolgáltatás is működött. A BM hivatalos álláspontja az, hogy már a felvetés is nevetséges. Az pedig különösképpen, hogy Gál László ezzel bárkit is zsarolna - ezt Könyves Krisztina, a BM szóvivője nyilatkozta lapunknak.

Értesüléseink szerint a megyei önkormányzat tulajdonában levő pósteleki vendégházat és parkerdőt is magában foglaló intézményt másfél évvel ezelőtt a szolnoki rendőrség kommandósai rajtaütéssel foglalták el. Találgatások kezdődtek, hogy miért nem a békési rendőröket vetették be.

A klubot - ahol Pallag szerint nem csupán békésiek múlatták az időt, ahogy a Hidasháti Vadászkastélyban Bélmegyeren sem - bezárták. Ez utóbbit szintén mint befolyásos emberek "befolyásolására alkalmas hely"-et emlegette Pallag, aki hozzátette: a feketepénzek Békésben tovább mozognak, pedig a költségvetésben lenne a helyük.

Elmondta: azért állt a nyilvánosság elé, mert elfogadhatatlannak tartja, hogy Pintér Sándor belügyminiszter úgy emelte fontos pozícióba Gál Lászlót, hogy tudomása volt arról, milyen ügyeket hagy háta mögött a rendőrtábornok Békésben. A békési kisgazda politikus azt szeretné elérni, hogy vegyék ki a megyei szervek kezéből azokat a több éve folyó és nagy botrányt kavart ügyeket, amelyeket véleménye szerint eltussoltak, és független ügyészség vizsgálatát rendeljék el.

Mint már korábban Kuzma Valéria a sajtóban bejelentette és tegnapi sajtótájékoztatóján megerősítette, elfogultsági indítványában azt kéri a Fővárosi Főügyészségtől, hogy ne az illetékesség szerint megjelölt Békés Megyei Főügyészség, hanem az eredetileg is megkeresett budapesti főügyészi szervezet foglalkozzék ismeretlen tettes ellen, gyilkosság gyanúja miatt tett följelentésével.

Mint azt lapunkban korábban megírtuk, Kuzma Valéria - a másfél évvel ezelőtt tragikus körülmények közt elhunyt Kuzma Mihály rendőr alezredes lánya - gyilkosság gyanúja miatt szeptember 21-én tett feljelentését ismeretlen tettes ellen a Fővárosi Főügyészség a Békés megyei hatósághoz továbbította. Kuzma Valéria a helyi nyomozószervek elfogultságát jelentette be.

Kuzma Valéria jogászi részvétellel készített feljelentésében azonban egy szóval sem említette, hogy más megyével szeretné vizsgáltatni édesapja ügyét, ezért a törvény szerinti illetékességtől nem lehetett eltérni - ezt Konkoly Csaba, a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal megbízott csoportvezetője mondta lapunknak. Ha ez a kijelentés bekerül az iratba, első lépcsőben kijelölhettek volna egy szomszédos megyét a nyomozásra.

Lapunk múlt héten Györgyi Kálmántól beszerzett információja szerint a legfőbb ügyész egyelőre nem kíván élni egy Békés megyére kiterjedő, független vizsgálat elrendelésével. Az utóbbi időben a nyilvánosság előtt többször fölmerült, hogy alapos vizsgálatra lenne szükség. Utoljára Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter A Hét című televízió műsorban vélte úgy: óriási veszélyeket rejt magában az államra nézve a békési ügy.

Ferenczi Krisztina

(Magyar Hirlap)