Húsz év börtönre ítélték Sakicsot a második világháborúban elkövetett embertelenségeiért

Húsz év szabadságvesztésre ítélte hétfőn a Zágrábi Megyei Bíróság Dinko Sakicsot, a jasenovaci usztasa haláltábor egykori vezetőjét. A bíróság ugyanis bizonyítottnak találta, hogy a most 78 esztendős vádlott a II. világháború idején emberiség elleni bűntettet, a polgári lakossággal szembeni háborús bűnöket követett el.

A bíróság hathónapi tárgyalás után háromnapos vitában döntött arról, hogy Sakicsot bűnösnek nyilvánítják, amiért kivégzésekre és kínzásokra adott utasítást, parancsnoksága idején embertelenül bántak civilekkel, kollektív büntetéseket alkalmaztak velük szemben, kényszermunkára fogták és éheztették őket.

Az ítélet indoklásában kiemelték, hogy Sakicsot terheli a felelősség a jasenovaci usztasa táborban kialakított szörnyű börtönviszonyokért, azért, hogy likvidálták a beteg és munkaképtelen foglyokat, halálra kínoztak egyeseket.

A bíróság szerint a tárgyaláson cáfolhatatlanul bebizonyosodott, hogy 1944. szeptember 21-én Dinko Sakics adott utasítást 20 fogoly felakasztására, egyiküket azonban pisztolyával ő lőtte agyon. A bíróság szerint Sakics egy másik - ismeretlen - foglyot kukoricalopásért lőtt agyon, valamint további két zsidó fogollyal is végzett.

Sakics fellebbezhet az ítélet ellen, amelynek kihirdetésekor jelen volt Tommy Baer, a B'nai Brith zsidó szervezet tiszteletbeli elnöke, Ephraim Zuroff, a Simon Wiesenthal központ jeruzsálemi irodájának vezetője, Milan Bulajics, a Népirtás Áldozatai belgrádi múzeum igazgatója is.

(MTI)

Ajánló:

A szervezet történelme. (angolul)

Korábban:

(1999.09.29.)