A kisgazdák Torgyán Józsefet jelölik köztársasági elnöknek

Bár hivatalos álláspontja nincs még a pártnak, de a Torgyán József a kisgazdák köztársasági elnök-jelöltje, ez nem kérdés. Kérdés viszont, hogy ki a kisgazdák pártelnökjelöltje. A posztra több politikust is esélyesnek tartanak.

A kisgazdapárt jövő januárban hívja össze az úgynevezett Országos Nagygyűlést, ahol megnevezik köztársasági elnök-jelöltjüket.

Torgyán József nem számít meglepetésre: "Nem nehéz kitalálni, hogy a kisgazda vezetés jelölése kire fog esni, de most nem ez a fontos kérdés."

A párt vezetése és tagsága most az egyetlen alkalmas elnökjelöltnek Torgyán Józsefet tartja. Információink szerint más jelöltet még nem neveztek meg a kisgazdák.

Bánk Attila frakcióvezető ebben nem lát semmi rendkívülit: "Torgyán József életútja a pártért és nemzetért, eddigi tevékenysége szinte predesztinálja erre."

Torgyán József az utóbbi időben többször is azt nyilatkozta: nem biztos, hogy vállalja a jelöltséget, pártelnökként ugyanis szerinte többet tehet az országért. Ha mégis, a kisgazdáknak új pártelnököt kell választaniuk. A hírek szerint ezen a poszton többen szívesen látnák Bánk Attila frakcióvezetőt és Gyimóthy Gézát, az országgyűlés alelnökét.

Lányi Zsolt alelnök szerint: "Utódlási harcok nincsenek, de önjelöltek akadnak bőségesen, tudomásom szerint sem Gyimóthy, sem Bánk szóba sem került, nincs is tábora egyiknek sem."

Bánk Attila azt mondja: ő szívesen marad frakcióvezető. Gyimóthy Géza szerint 60-70 ezer alkalmas kisgazda van a posztra, közülük bárki jelölhető lenne pártelnöknek, akár ő is: " Mindig azt a posztot vállalom el, amire a tagság felkér. Végigjártam a ranglétrát, egyszerű tatai tagból, megyei alelnök, majd országos alelnök lettem."

A koalíciós szerződés szerint az államfőt a kisgazdák jelölhetik, a Fidesz jóváhagyásával. Az elnök megválasztásához kétharmados parlamenti többség kell. Ha az országgyűlés így kétszeri szavazással sem jut döntésre, elég az egyszerű többség is.

(RTL KLUB)